"Runar hotade med torpeder"

Konstert- arrangörens påståenden avfärdas av Runar i rätten

NÖJE

Den norske artistförmedlaren Tor Arne Ranghus hävdar att han blev hotad till livet av Runar Søgaard.

I ett brev till Carola Häggkvist förklarade Ranghus att Runar ville "knäcka mig som människa".

- Han sa att han skulle skicka torpeder från Oslo på mig, sa Ragnhus i rätten i Oslo i går.

Foto: Jonas Bilberg

Runar och Ranghus möttes i går i rätten för att göra upp tvisten mellan Runars och Carolas gemensamma bolag CR Star Production och Ranghus bolag Taran.

Efter förhandlingar enades parterna om en uppgörelse.

Vad den går ut på är hemligt.

Men under rättsprocessen kom det fram en hel del märkligheter.

Runar och Carola hävdade att de hade rätt till uteblivet gage på närmare 300 000 kronor från Carolas bejublade kyrkoturné i Norge under våren 1999.

Har uppfattat avtalet olika

Konsertarrangören var av en helt annan uppfattning och menade att avtalet gick ut på att ersättning endast skulle utgå om det kom 500 besökare eller mer på konserten.

- Runar har antagligen varit för slapphänt när han skrev under kontrakten. Men om man skulle tolka avtalet som Ranghus gör skulle det betyda att artisten (Carola, red:s anm) då skulle sjunga gratis i 13 av de 16 kyrkokonserterna, medan Ranghus fritt skulle disponera över en omsättning på 900 000 kronor, sa Carolas och Runars advokat Jens Ove Hagen enligt den norska tidningen VG.

Efter turnén var alltså parterna oeniga om uppgörelsen och kunde inte lösa konflikten.

Då tog konflikten, enligt Ranghus, en obehaglig vändning.

- Han (Runar Søgaard) var hotfull och han nämnde vid ett tillfälle att han tänkte skicka saken vidare till torpeder i Oslo, sa Ranghus i rätten.

Ville samarbeta med Carola igen

Den 10 maj 1999 skrev han ett brev till Carola där han bjöd in till ett nytt konsertsamarbete.

"Jag har varit i kontakt med Runar om detta och det blev väldigt obehagligt. Han hotade mig nästan till livet", står det i brevet. Ranghus skrev också att Runar "vill knäcka mig som människa" och att det Runar sagt till honom "inte lämpar sig i tryck".

Runar Søgaard är skakad över Ranghus påståenden om torpedhoten.

- Ett allvarligt påstående som känns väldigt obehagligt, säger han till VG men menar samtidigt att han inte kan göra annat än att le.

- Det är så befängt att han " man tror nästan att han skämtar. Jag har inte bott i Oslo sedan 1986 så jag har inga kontakter där. Och som den person med den etik och moral jag har så skulle jag aldrig göra något sånt här.

Klas Lindberg

ARTIKELN HANDLAR OM