Terrorgrupp: Vi ska mörda filmstjärnan

NÖJE

LONDON

Filmcharmören och actionhjälten Antonio Banderas lever just nu ett liv som kunde vara hämtat ur en thriller på vita duken.

Han har ett ständigt mordhot hängande över sig, och det är allvar:

Han står på ETA:s dödslista.

Den baskiska separatistgruppen skickade sin första varning till spanske Banderas i Marbella den 8 mars.

Han själv befann sig då i Paris för att spela in de första scenerna i Brian de Palmas nya film "Femme Fatale".

Mordbrevet öppnades i stället av hans hustru, skådespelerskan Melanie Griffith, som omedelbart flydde huset och flög till Antonio i Frankrike.

Polis och säkerhetsmän runt paret tar hotet, som beskrivs som ovanligt otäckt formulerat, på största allvar. Terroristerna i ETA har en längre tid spridit skräck med en bomb- och mordorgie över Spanien.

Banderas och Griffith hårdbevakas nu dygnet runt av ett stort säkerhetspådrag. Det är bilar med skottsäkra rutor, och under filmarbetet finkammas stora områden runt inspelningsplatserna.

Banderas hamnade på ETA:s dödslista i augusti förra året. Han gick då på begravningen av den lokale politikern Jose Maria Martin Carpena i Malaga, som hade fallit offer för en av ETA:s prickskyttar under sommarens mordkampanj.

Hotar slå till under inspelningen

Banderas hyllade Carpena och fördömde terroristerna, vilket var att visa stort kurage - men samtidigt att tigga om trubbel.

ETA meddelar nu att han kommer att mördas i samband med inspelningarna av "Femme Fatale".

40-årige Antonio säger dock att han ska slutföra filmen och aldrig kommer att låta sig skrämmas.

Peter Wennman