En fantastisk låt med farlig magi

NÖJE

BUDAPEST. Det var någonstans här i Budapests sjunde distrikt det hände en januaridag 1968.

Underhållaren Rezsô Seress öppnade fönstret och ställde sig på karmen.

Sen hoppade han.

Bill Evans.

Det var ett överraskande självmord från högsta våningen. Inte för att Rezsô Seress var gladast i stan utan för att han led av en ovanligt stark höjdskräck.

Självmordet i sig var kanske inte så konstigt, med facit i hand. 1935 skrev Rezsô Seress "Gloomy Sunday" som blivit legendarisk av två skäl.

Det första är att giganter som Louis Armstrong, Billie Holiday, Carmen McRae, Oscar Peterson, Josephine Baker, Artie Shaw, Etta James, Sammy Davis jr, Elvis Costello, Björk med flera älskat låten och spelat in den. Jag har ingen aning om hur många versioner av "Gloomy Sunday" som finns utgivna, men det är många, många.

Det andra skälet är att "Gloomy Sunday" sägs ha en otrevligt magisk effekt. Myten säger att den som lyssnar på låten fullständigt deppar ihop och vill ta livet av sig - och att hundratals ungrare (och amerikaner) hittats med texten i händerna genom åren.

"...angels have no thoughts / of ever returning you/would they be a ngry / if I thought of joining you? / gloomy Sunday ..."

Rezsô Seress var, som du förstår i och med sättet att begå självmord, en paradoxernas man.

Han levde av att spela piano på legendariska puben Kispipa, men han kunde bara lira med höger hand - vänstern använde han till att heja på nya gäster. Han kunde inte sjunga, utan visslade. Han var kort och - enligt beskrivning - ful, men gifte sig ändå med Helen, som inte bara var två huvud längre än han, hon sades också vara Budapests vackraste kvinna. Han levde fattigt, men efter hans död hittades flera miljoner dollar på hans konto på Irving Trust Bank of New York. Han var i stort sett helt okänd i Budapest, trots att stjärnorna i väst älskade låtarna och spelade in dem.

Hur som helst, låten är fantastiskt vacker. Jag fick en hembränd skiva av Joachim-på-jobbet med fjorton olika versioner häromdagen. Den går varm och jag känner inga som helst tendenser till att vilja hoppa.

Bill Evans "You must believe in spring" från 1981 återutges av Warner Bros. Bill Evans ger sig bland annat på temat från M*A*S*H, "Suicide is painless" och just den låten svänger som en vindpust i mars. Albumet är helt okej, men du hittar roligare inspelningar med Evans än den här.

Het spis

Tobias Fröberg