Centrum för Europas uteliv

NÖJE
Foto: ap
Så här mycket folk är det inte alltid på Champs-Elysées.

De allra första diskoteken

fanns faktiskt i Paris. Det är också därifrån ordet diskotek kommer. Under andra världskriget kördes jazzorkestrarna ut från klubbarna.

För att kunna dansa till musik var Parisborna i stället tvungna att söka upp hemliga källare vid floden Seines strand, där man spelade grammofonskivor, "disques". Snart började man tala om "discothéques", ställen där coola, unga människor samlades för att dansa till de senaste låtarna. När rock"n"roll slog igenom i början av 50-talet blev diskoteken allt mer populära. Det var nämligen för dyrt och krångligt att flyga de amerikanska rockstjärnorna till Paris, i stället kunde man dansa till deras musik på diskoteken.

I början av 70-talet rotade sig diskomusiken väldigt snabbt i Paris dansvänliga klimat, men det var först i slutet av 90-talet som Paris åter blev Europas utelivscentrum. I takt med en ständigt växande house- och gaykultur kom klubbar som Queen på Champs-Elysées att bli en av de mest populära i Europa. I dag är det fortfarande houseklubbarna som sticker ut mest i staden.

Romantiska ställen:

Martin Gelin

ARTIKELN HANDLAR OM