Oscarsgalan – en stor glittrande modeshow

Steve Martin programledare i år

NÖJE

I tv är Oscarsgalan en högtidlig glittershow.

I verkligheten är den ännu mer storslagen. Under Los Angeles brännande sol anländer filmstjärnorna till årets största firmafest. I år med Steve Martin som programledare.

Foto: JENS PETERSON
Colin Nutley och resten av gänget i ”Under solen” när de var nominerade till en Oscar.

GALA

”Galaklädd för Oscars”

TV 4 1.20

”Inför Oscarsgalan”

TV 4 3.00

”Oscarsgalan”

TV 4 3.30

TV 4 direktsänder och har lovat att inte förstöra årets gala så som de gjorde i fjol. Då kom ”Nyhetsmorgon” in när de viktigaste priserna skulle delas ut och ilskna tittare gick miste om höjdpunkterna.

Men Oscarsgalan är inte bara film.

Det är årets största och viktigaste modeshow. Världens klädskapare slåss om att få stjärnorna att bära deras kläder.

Förra året valde Lena Olin mellan tre designers: Armani, Celine och Mischka.

– Så fort nomineringarna kom blev jag kontaktad av flera olika designers som ville göra min klänning, berättar Lena Olin.

Till klänningarna hade Lena Olin tre olika juveluppsättningar som hon plockat ut. Hon får hjälp med att sätta ihop allt.

– Det är rätt roligt att välja matchande klänning och smycken och skor så det passar ihop vackert.

Modehusen uppvaktar

Hon är inte ensam. De stora modehusen och juvelfirmorna öppnar kontor på lyxhotellen i Beverly Hills. Vägg i vägg med frisörerna som jobbar dygnet runt dagarna före galan.

I synnerhet de nominerade skådespelarna uppvaktas hårt. Det är stor prestige att få Julia Roberts eller Juliette Binoche som modell för en dag.

Jag bevakade förra årets gala för Aftonbladet. Klockan 18 på söndagen börjar direktsändningen i Los Angeles, men redan klockan 14 måste journalisterna vara på plats. Vi fick stå på en läktare mitt emot entrén, strax ovanför de hundratals tv- och stillbildsfotografer som tar bilder på filmmänniskornas ankomst.

Även journalisterna måste ha smoking.

Två dagar tidigare måste man hämta sin ackreditering under militära säkerhetsförhållanden.

När galan väl börjar sätter vi oss i ett rum intill hallen där utdelningen sker. Cirka 100 journalister från hela världen har fått ackreditering och ser galan på tv-skärmar, precis som alla hemma.

Men skillnaden är att alla vinnare omedelbart kommer in till oss när de leds från scen med sin statyett och svarar på frågor. Med Oscarsstatyetten i ett hårt grepp i handen.

I tv ser man parketten där en del av de nominerade sitter. Högre upp i Shrine Auditorium, som rymmer 6 000 personer, sitter deras medjobbare och vänner och släktingar. Varje nominerad får sex biljetter.

Stuntpersoner i publiken

Så fort någon på parketten lämnar sin plats för att gå på toaletten eller röka så fyller en stuntperson upp platsen så att det alltid ska se fullt ut.

Efteråt är de nominerade bjudna på en Governors Ball, en fin middag i en stor lokal bredvid galasalen. När middag med dans är över åker de vidare till de olika fester som ordnas runt Los Angeles.

Kvällen före håller de stora bolagen party för sina nominerade filmer.

I år blir det chokladkalas hos Miramax som producerat Lasse Hallströms film.

Prestigetidningar som Vanity Fair har eftertraktade fester när prisutdelningen är över.

Bland prisutdelarna i år finns Julia Roberts och Renée Zellweger, men också förra årets vinnare som Kevin Spacey och Hilary Swank.

Mer om Oscarsgalan:

Jens Peterson