Brooklyn är i huset

NÖJE

Svenskar som åker till New York i jakt på lite äkta hiphop-kultur nöjer sig ofta med att hänga på Fat Beats på nedre Manhattan.

Men det är i Brooklyn det händer.

Jay-Z. Wyclef. Biggie. Lil Kim. Gang Starr.

Foto: Daniel Hastings

Listan är lång på de rapstjärnor som härstammar från Brooklyn, en ”stadsdel” som i själva verket är mycket större än Manhattan – det som traditionellt kallas staden New York. Vore Brooklyn en egen stad skulle den, med sina fyra miljoner invånare, vara USA:s fjärde största.

Större delen av Brooklyn är också, i motsats till vad din reseguide skriver, säkrare än din mammas vardagsrum. Du bör kanske undvika den värsta hiphop-romantiken i Bedford-Stuyvesant och East New York, men var inte rädd för att rota omkring i västra Brooklyn.

Huvudgatan Fulton street

är som en enda lång afroamerikansk galleria som sträcker sig från Bed-Stuy upp till lyxiga Brooklyn Heights. Affärerna säljer det viktigaste: gympaskor, juveler och skivor.

Musikpalatset Beat Street (453 Fulton street) är förmodligen världens bästa skivaffär för hiphop, r&b och reggae. Några kvarter upp ligger Music Factory (400), en annan välsorterad affär för svart musik. Går du fem minuter inåt hittar du Charlie’s Calypso (Utica Avenue), en fantastisk affär för ragga, soca och all karibisk musik på vinyl.

Streetwear-kedjan Jimmy Jazz

har också sina största butiker på Fulton Street (442 och 474). Här hittar du enorma utbud av märken som Sean John, Roc-a-wear och Fubu.

När affärerna stängt kan man käka kyckling på KeurN’Deye (737) – grymt god och billig mat från Senegal.

Mer om New York

Gurus tips:

Martin Gelin

ARTIKELN HANDLAR OM