Jean-Jacques Annaud lämnar ingen oberörd

Chatta med mannen bakom bioaktuella ”Enemy at the Gates” på aftonbladet.se

NÖJE

Har du aldrig hört talas om Jean-Jacques Annaud? Det kommer du snart att göra.

Nya filmen ”Enemy at the Gates” gör succé till och med i USA, som annars brukar vara svårflörtade när det gäller krigsfilmer utan amerikanska rollfigurer.

Och på måndag chattar han med Aftonbladets läsare klockan 16.30.

Foto: ap
Kan fira Jean-Jacques Annaud (till höger) har all anledning att le. Krigsdramat ”Enemy at the Gates” gör succé i USA och Storbritannien. Här är han med skådespelarna Jude Law (Vassilij) och Rachel Weisz (Tanya).

Jean-Jacques Annaud är kanske inte ett namn som är lätt att lägga på minnet.

Men det finns en hel del att berätta om den 58-årige fransmannen.

Underbarn i reklambranschen

Annaud började karriären redan som tonåring i slutet av 60-talet. Under några år var han reklambranschens underbarn i hemlandet Frankrike och gjorde hundratals reklamfilmer. Det tog ändå nästan tio år innan han fick göra regidebut på vita duken.

Filmen, ”Black and White in Color” sålde inte särskilt bra. Och kanske hade karriären kunnat sluta redan där om inte Oscar-juryn fått upp ögonen för den svarta antikrigskomedin.

Det blev en Oscar för bästa utländska film 1976.

Omöjligt uppdrag

De följande filmerna byggde på Annauds rykte som regissör ännu mer, och 1986 stod han inför ett ”omöjligt uppdrag”.

Att göra film av Umberto Ecos filosofiska medeltidsroman ”I rosens namn”.

Annaud gjorde det enda möjliga. Han gjorde om alltihop till en detektivhistoria i klostermiljö, med Sean Connery och Christian Slater i sina kanske allra bästa roller.

Sedan dess har han också gjort bland annat ”Sju år i Tibet” med Brad Pitt som strandad bergsklättrare i den heliga staden Lhasa.

Filmen retade upp den kinesiska regimen så mycket att Annaud har fått besöksförbud på livstid.

Tar USA med storm

Jean-Jacques Annaud släpper sällan filmer, men när han gör det är de spektakulära.

Nya ”Enemy at the Gates” utspelar sig vid det blodiga slaget vid Stalingrad 1942-43. Historien fokuserar på två krypskyttar, ryske Vassilij ( Jude Law) och tyske König ( Ed Harris) som utkämpar ett privat krig medan striderna rasar runt omkring dem.

Historien påstås ha verklighetsbakgrund. I rysk press från kriget blev Vassilij en nationalhjälte.

- Vi tar en historisk händelse och försöker se vad som hände i hjärtat hos de människor som var där...två människor som jagar varandra mitt ibland miljoner döda och döende, säger Annaud själv.

Stridsscenerna, som jämförts med de i ”Rädda menige Ryan”, har också väckt uppmärksamhet. Till och med i USA, där publiken annars inte brukar vara alltför förtjust i filmer där hjältarna är ryssar.

Filmen låg den senaste veckan tvåa på den amerikanska biotoppen.

FILMSPECIAL:

Mattias Källman