Lasse Hallström möter Choklad-Oscar

”Det känns jävligt behagligt att inte vara nominerad”

NÖJE

I år är Oscar av choklad.

Lasse Hallströms film har fem nomineringar.

Dock inte för regi.

Själv får han nöja sig med att smaka på grabben med choklad i.

Foto: robert johansson
Biter ihop Lasse Hallströms ”Chocolat” fick fem Oscarsnomineringar. Själv blev han utan. Men han är nöjd ändå.

Lasse Hallström säger att han är glad över att inte bli nominerad personligen.

– Min fasa att tala i offentliga sammanhang är starkare än min vilja att vinna. Förra året var jag nervös, men i år är det jävligt behagligt. ”Chocolat” är bara nominerad som film så jag slipper oroa mig.

Tror på Julia

Men han tror inte att den vinner som bästa film.

– Vi har nog störst chans för musiken, och kanske manuskript.

Den vinnare han är mest säker på är Julia Roberts, för huvudrollen i ”Erin Brockovoich”. Lasse Hallström regisserade henne i ”Alla pratar om Grace” för några år sedan.

Steven Soderbergh lyckades få Julia Roberts att vara så bra i ”Erin Brockovich”. Hon gör allt det jag bad henne göra i ”Alla talar om Grace”. Men hon inte gjorde. Det där lågmälda. Att hon inte spelar komedi utan är alldeles autentisk. Det blir jag lite förbannad på - att han lyckas i en hel film, när jag inte kunde få henne att göra det i en enda jävla tagning. Ha ha ha.

...och på ”Gladiator”

I övrigt tror han att ”Gladiator” vinner mycket. Och att Kate Hudson vinner för bästa biroll i ”Almost famous”.

– Jag försöker undvika att tänka på Oscar, men det är som att vicka på en lös tand. Man kan inte låta bli.

Nu har han spelat in två veckor på ”Sjöfartsnytt”, efter romanen av Annie E Prouxl. Kevin Spacey, Julianne Moore, Cate Blanchett och Judi Dench har de stora rollerna.

Är det bra med en film om året?

– Jävligt lagom. Bra tempo, kanske aningen för mycket med tanke på överlappningen av reklamresorna och att man ska börja med nästa. Jag vill kompensera för förlorad tid de här åren jag fick vänta på att komma igång. Det gick fyra år efter ”Alla talar om Grace”. Så länge vill jag inte vänta på finansiering och annat.

Sonen Johan var med och filmade på ”Chocolat”, men tackade nej nu.

– Han vill inte vara med på ”Sjöfartsnytt”. Han vill bli skådis och jobbar som statist på Dramaten. Johan är med i Ingmar Bergmans ”Maria Stuart”.

Har uppmärksamheten kring Oscar varit en trevlig bonus de senaste åren?

– Javisst, jag har haft så roligt med det här. Både ”Ciderhusreglerna” och ”Chocolat”. Och Miramax är ett filmbolag som älskar film. Hela det här tävlingssättet; att få en film släppt i december och hårdlanserad är jättekul.

Och uppståndelsen?

– Bara roligt. Jag har inga bekymmer med nåt av det här.

Du fick visa ”Chocolat” i Vita huset också.

– Åh, vad kul det var. Bill Clinton tog mig och Lena åt sidan och så stod vi tre och pratade i två timmar. Det var jätteskojigt att höra honom berätta om föregångare till honom, och prata film. Han är mycket intresserad.

– Vi bestämde att vi skulle gå och äta japansk mat i Chappaqua dit han flyttat. Vi är nästan grannar, dom bor 20 minuter från oss.

– Så det var verkligen en upplevelse. Alla andra stod bakom och tittade avundsjukt på oss och presidenten.

När filmer går bra och får prisar läser man om att regissörer och skådespelare får lyxbilar och sådant. Har du också fått presenter av filmbolaget?

– Nej, ha ha någon bil har det inte blivit. Men goda flaskor. Champagne har jag fått.

Och nu en Oscar i choklad.

Jens Peterson