Cirkus U2 har börjat

... och om tre månader kommer de till Sverige

NÖJE

FORT LAUDERDALE

Sent i natt gick U2 upp på scenen i National Car Rental Center i Fort Lauderdale, Florida.

Därmed inleddes rockturnén som kommer att blir årets största och mest omtalade.

Trots att irländarna nästan bara spelar musik den här gången...

Foto: REUTERS
Så här såg det ut förra gången 1997 var det världspremiär för Popmart-turnén i Las Vegas. Då såg det ut så här. Aftonbladets Per Bjurman var där då, och han fanns i Miami i natt när nya turnén Elevation Tour 2001 hade premiär. Och hur ser det ut den här gången? Läs allt om världspremiären i morgondagens Aftonbladet.

Inför 18 000 amerikanska fans och press från hela världen begick U2 alltså världspremiär i Florida natt, 04.00 svensk tid.

Turnén, U2:s första på fyra år, kallas "Elevation Tour 2001" och kommer att ta bandet till 49 amerikanska städer under våren.

Därefter väntar Europa.

9 och 10 juli uppträder Bono och de andra i Globen i Stockholm.

Räkna inte med någon visuell upplevelse av det slag vi förärades under Popmart-turnén 1997, då varje show liknade en månlandning.

Det var flygande citroner (!), det var videoskärmar som täckte hela scenen, det var monstruösa McDonald"s-M och det var fyrverkerier.

Musiken i centrum

Den här gången står musiken i centrum.

- Vi kan omöjligen övertrumfa Popmart-konceptet. Där nåddes gränsen. Så nu går vi tillbaka till ett mer ursprungligt format, säger sångaren Bono i en intervju i amerikanska tidningen Rolling Stone.

Bara det faktum att man uteslutande kommer att spela i inomhushallar vittnar om en betydligt mer återhållsam attityd.

- Det kommer att handla om kommunikationen mellan oss och vår publik, fortsätter Bono i Rolling Stone, och den blir alltid tätare inomhus.

Utlovar en riktig show

Med det inte sagt att kvartetten bara kommer att stå rakt upp och ner och spela.

- Det blir ändå en show olik alla andra ni sett, säger Bono i en annan intervju i USA Today.

- Vi försöker alltid hitta nya, intressanta sätt att kommunicera med vår publik och kan definitivt utlova en serie överraskningar.

- Men till skillnad från senast handlar det i första hand om musiken nu. Om sångerna.

Drygt 30 stycken, hämtade från hela den 20 år långa karriären, har repats in och ungefär två dussin kommer att framföras varje kväll.

Höga förväntningar

Förväntningarna på världspremiären har varit stora här i Florida. Man hoppas och tror på något riktigt stort och de senaste dagarna har det runt borden på uteserveringarna kring hippa Ocean Drive i Miami Beachs berömda art deco-kvarter surrats oavbrutet om lördagskvällens fest.

Men så är U2 också det sista stora arenabandet. Bortsett från Michael Jackson, Bruce Springsteen och möjligen Madonna, alla soloartister, är det bara Bono, The Edge, Larry Mullen och Adam Clayton som fortfarande fyller de riktigt stora arenorna - alldeles oaktat skivförsäljning.

Lyckas de försvara den positionen även i framtiden?

I natt fick vi svaret.

Läs utförlig recension i morgondagens Aftonbladet.

Per Bjurman