Här jagar Helena efter ”Sprängaren”

Nyckelscener till filmen om Annika Bengtzon spelades in utanför Aftonbladet i natt

Foto: TOMMY MARDELL
BOK BLIR FILM Helena Bergström håller just nu på att spela in filmen ”Sprängaren” , baserad på den första boken om journalisten Annika Bengtzon. Här är hon i en av filmens nyckelscener.
NÖJE

Här är Helena Bergström som journalisten Annika Bengtzon.

I går kväll spelades några viktiga scener in av filmen ”Sprängaren” – alldeles utanför Aftonbladets redaktion vid Globen i Stockholm.

Foto: tommy mardell
Här ligger ”stadion” Filmteamet valde den här trappan, precis utanför Aftonbladets redaktion vid Globen i Stockholm. OS-stadion kommer sedan att läggas till med ”blue screen-teknik”.

Inspelningen av Liza Marklunds succéroman ”Sprängaren” har pågått i fyra veckor.

I går kväll spelades några viktiga scener in alldeles utanför Aftonbladets redaktion vid Globen i Stockholm, där filmteamet fann den stora trappa som behövdes som miljö.

”Tråkig och långsam scen”

– Det är en av de viktigaste scenerna, men den är ganska tråkig och långsam. Jag jobbar hellre med skådespelare än teknik, säger regissören Colin Nutley.

Anledningen till att det är en tekniskt krävande scen är att OS-stadion – som handlingen utspelar sig vid – inte finns på riktigt. För att få rätt miljö används så kallad blue screen-teknik, där bilderna på stadion läggs till efterhand.

– Det är ganska ovanligt i Sverige, men används ofta utomlands, till exempel i ”Gladiator”, säger Colin Nutley.

I en av scenerna som spelas in har OS-stadion precis sprängts, och Helena Bergströms rollfigur Annika Bengtzon rusar till platsen för att ta reda på vad som har hänt.

Osminkad och med basker

Helena Bergström är osminkad och klädd i jeans, täckjacka och basker. Handlingen utspelar sig halv fyra på morgonen, och det ska verka som hon precis har blivit väckt av kvällstidningen hon jobbar på.

Men gårdagens scen var knappast Helena Bergströms favorit.

– Det är tråkig, det är bara teknik, säger hon.

Helena Bergström har länge velat göra en film i thrillergenren. För att komma in i rollen som kvällstidningsjournalist har hon bland annat varit prao-elev på Aftonbladets redaktion.

Hon är mycket nöjd med inspelningen hittills.

– Det är verkligen jättekul. Första dagen visste jag inte riktigt hur Annika Bengtzon skulle prata, men sedan har det flutit på.

Lisa Abrahamsson