Nu kan fler bli miljonärer

TV4 vill sända ”Vem vill bli miljonär?” året runt

NÖJE

"Vem vill bli miljonär?" året runt - och fler gånger i veckan.

Så ser TV4:s planer ut i kampen om tv-tittarna.

- Det låter väldigt trevligt, säger programledaren Bengt Magnusson.

Foto: henry lundholm
Bengt Magnusson kan få jobb året runt TV 4 planerar att visa "Vem vill bli miljonär?" fler gånger i veckan. Det kan också bli frågan om att visa succéprogrammet året runt, vilket ger fler chansen att bli miljonärer.

Ute i världen har flera tv-kanaler redan fattat galoppen.

I England visas tre avsnitt av "Vem vill bli miljonär?" varje vecka.

I USA är man snäppet värre med fyra shower per vecka - samtliga med placeringar bland de tolv främsta på den amerikanska tittartoppen.

I Sverige lockar programmet närmare fyra miljoner tittare varje helg - om man lägger samman fredags- och söndagssändningarna. Hundra tusentals har försökt kvalificera sig till tävlingen.

Ändå har TV 4 hittills valt att ransonera med sitt trumfkort: två avsnitt i veckan och en lång paus mellan vår- och höstsäsongerna.

Trippelmiljonär avslutar säsongen

Men redan nästa år kan det bli ändring.

TV 4 tittar just nu på en lösning med "Vem vill miljonär?" året om. Och med tre avsnitt i veckan.

- Ja, det är ett av de alternativ som det förs diskussioner om, bekräftar projektledaren Fredrik Arefalk och planeringschefen Mikael Hernström.

- Dels tror jag programmet mår bra av mer kontinuitet, dels har det visat sig att det håller för alla möjliga tablåläggningar, säger Fredrik Arefalk.

Nästa helg får tittarna en försmak av vad som kan bli framtidens melodi. Då sänder TV 4 för första gången en "trippel-miljonär" - tre avsnitt av "Vem vill bli miljonär?" på en och samma helg.

- Vi gör det som en avslutning på den här säsongen, men samtidigt får vi se hur modellen fungerar, säger Mikael Hernström.

"Vem vill bli miljonär?" är en av TV 4:s dyraste produktioner. Ett beslut att sända fler avsnitt per säsong förutsätter ett stort inflöde av reklamintäkter till kanalen.

Inget problem för programledaren

- Annonsmarknaden ser bra ut för oss just nu, men den måste bli ännu bättre för att det över huvud taget ska vara möjligt att sända programmet hela året, säger Mikael Hernström.

Om planerna blir verklighet innebär det mer arbete för programledaren Bengt Magnusson som även är nyhetsankare i TV4.

- Men det ska inte vara något problem, säger han.

...men i veckan försvann tittarna

Kanske var det de spirande vårkänslorna? Något gjorde i alla fall att den gångna helgens tittarsiffror var aningen lägre än vanligt. De två avsnitten av TV 4:s "Vem vill bli miljonär?" sågs till exempel av i snitt 1,7 miljoner tittare, något blygsammare än de senaste helgerna. I SVT verkar dock Fredrik Belfrages utskällda "Vinna eller försvinna" ha hittat en stabil publik; 945 000 tittade i lördags.

Dan Panas , Tobias Lindner