Reaskivorna toppar listan

Håkan Hellström och The Ark högst upp på albumlistan - igen

1 av 3 | Foto: KALLE ASSBRING
Säljer mest Trots att Håkan Hellströms och The Arks skivor kom ut redan förra året toppar deras album just nu försäljningslistan i Sverige. Orsaken är att deras skivor säljs till reapriser.
NÖJE

Listan över den svenska skivförsäljningen skevar. Skivor som säljs till kraftigt rabatterade priser hamnar i topp. På fullprislistan.

- Så är det med de regler vi har i dag. Vi tycker inte att det här är helt bra, säger Eva Styfberg på branschorganistationen GLF som sammanställer topplistan.

På topplistan över sålda fullprisskivor som presenteras i dag ligger Håkan Hellström etta och The Ark tvåa. Båda skivorna är alltså registrerade som fullprisskivor. Men säljs just nu till rabatterade priser på Åhléns cd-rea.

Lasse Stefanz skiva säljs till fullpris

På tredje plats ligger Lasse Stefanz. Deras skiva "Emelie" säljs till fullpris.

Lasse Stefanz sångare Olle Jönsson är trots den orättvisa konkurrensen ändå nöjd.

- Det får man ta. Att vi ligger så bra ändå, bland hela det där gänget, känns bra.

Att det blir såhär kan bero på att skivaffärerna köper in skivor när skivbolagen rear ut dem. Då registreras skivorna som midpriceskivor. Sen slutar skivbolagen med rean och skivan hamnar återigen på fullprislistan.

Skivaffärerna håller skivan på lager tills de själva ordnar rea och så säljs skivan med rabatt, fast den är registrerad som fullprisskiva.

GLF:s försäljningsstatistik grundar sig på skivbolagens prissättning, inte på affärernas.

Och så måste det vara, enligt Thomas Stenmo som är jurist på GLF.

- Det skulle vara fullständigt omöjligt att göra på något annat sätt. Och frågan är om Konkurrensverket skulle godkänna något annat, för då styr vi ju priset, säger han.

Kan man lita på topplistan när nu skivor med rabatt ligger på fullprislistan?

- Det är klart att man kan tro på topplistan. Den bygger på den faktiska försäljningen.

Ni funderar inte på att se över reglerna?

- Vi ser kontinuerligt över våra regler. Men när det gäller det här så kan vi inte gå in och styra priset mot konsumenterna.

Butikerna får rabatt

Redan tidigare i år kunde Aftonbladet avslöja att skivbolagen manipulerade topplistan genom att erbjuda skivaffärer ett antal gratisexemplar samtidigt som de köper in exemplar av skivan till fullpris.

Då kan affären sälja skivan billigare fast den är registrerad som fullprisskiva.

Lyssna själv på topplistorna!

Lisa Pehrsdotter

ARTIKELN HANDLAR OM