Showen är riktigt kul

NÖJE

SKELLEFTEÅ

Bäverhojt, snöskotrar och hemkörda Creedence-covers på lika hemkörd norrländska.

"Pistvakt" i rock"n"rollversion kan bli en succé långt bortom bodegan i Svartlien.

Tre medelålders skådisar i brandgula fjällräddningsjackor som sjunger rockcovers med svenska texter låter kanske inte som det mest självklara succékonceptet.

Men tv-serien "Pistvakt" är numera vad man skulle kunna kalla folklig kult, och plötsligt kan bröderna Sven-E, Jan-E och Olle Marklund (eller Lennart Jähkel, Jacob Nordenson och Tomas Norström som de egentligen heter) göra turnerande rock"n"rollföreställning av sitt liv i byn Svartlien.

Alla som sett "Pistvakt" vet att det kan uppstå en hel del komik i kombinationen svettig Luna-keps och Backstreet Boys-poser och det är där, i de minst sagt egensinnigt koreograferade dansnumren som den här showen tar avstamp.

Backade av kompbandet Pjäx Pistols går trion loss på ett gäng väl beprövade rockklassiker. "Born to be wild" förvandlas till snöskoterhymnen "Ockelbo 300S", en viss Tom Robinson-hit blir

"2-4-6-8 Bäverhojt" och "Bad moon rising" heter här "Det är en mörskens storm på väg".

Tv-succéer som tas ut på turné brukar ofta vara slarviga, billiga sätt att mjölka ut maximalt med pengar ur ett folkkärt koncept. "Pistvakt in concert" har emellertid väldigt lite med "Ronny & Ragge" att göra.

Ingen stor musikalisk upplevelse måhända, men bitvis riktigt underhållande och gjort med både hjärta och tanke bakom.

Kul texter, välrepat och fyndigt mellansnack, bra tempo och alldeles lagom långt.

Gillar ni "Pistvakt" i tv blir ni knappast besvikna på den här showen.

Pistvakt in concert

Håkan Steen