Så har vi aldrig hört Dan Ekborg

I kväll gör han operettdebut

NÖJE

Nu tar sig Dan Ekborg, 45, ton ordentligt.

Tre stora musikföreställningar på raken, först ut är operetten "Pariserliv".

- Det är klart det är nervöst, det är ju nästan som att lära sig ett nytt yrke, säger han.

Foto: PETRA HELLBERG/OPERAN
sjunger ut Dan Ekborg gör debut som operettsångare i kväll. Tillsammans med bland andra Miah Persson medverkar han i "Pariserliv".

Som skådespelare är han etablerad sedan länge. För roller på privatteatrar, under senare år på Dramaten och i filmer som "Tomten är far till alla barnen" och senaste Jönssonligan.

Men när operetten Jacques Offenbachs "Pariserliv" i kväll har premiär i Stockholm, är det debut i sådana sammanhang.

- Jag började lyssna på opera redan som 15-åring och förstörde nog åtskilliga fester på den tiden när alla ville dricka mellanöl och lyssna på Black Sabbath och jag drog fram mina Jussi Björling-skivor"

- Trots att jag alltid har tyckt om att sjunga, gjorde jag ett val mellan teater och sång på scenskolan. Och då lade jag ned sången.

"Sjunger jättefint"

Nu spelar han tre roller: en rik brasiliansk turist, en stövelmakare och en betjänt. Och erkänner att det är nervöst inför premiären.

- Som alltid. Och att ha en dirigent och en symfoniorkester mellan sig själv och publiken är ju lite annorlunda.

Men en av motspelerskornas uttalande kanske kan lugna honom lite grann:

- Dan är ett fullblodsproffs. Han har ju jobbat mycket med komedier så vi har kunnat se och lära från honom. Han tillför tajming som gör att scenerna bara flyter på. Och han sjunger jättefint, säger Miah Persson.

Till hösten ska Dan jobba ihop med lillbrorsan Anders Ekborg, 40. Han som knep huvudrollen i "Kristina från Duvemåla", när båda bröderna var på audition för musikalen för sju år sedan.

- Jag har varit så ohyggligt stolt över lillbrorsan och vad han har gjort där. Vi har alltid stöttat och hjälpt varandra, så det ska bli kul att jobba ihop i höst igen.

Ska spela två roller till

När musikalen "Evita" flyttar från Göteborg till Stockholm, tar nämligen Dan över rollen som Juan Perón (Anders spelar Che Guevara). Parallellt med det spelar Dan även Lejonets roll i "Trollkarlen från Oz" på Göta Lejon.

Jan-Olov Andersson, Lisa Pehrsdotter