Shakespeare hade älskat "Titus"

NÖJE

En ny film där Anthony Hopkins grillar en människas inälvor. Tungor rycks ut, händer huggs av.

Kannibalism.

Nej, det är inte "Hannibal". Det är Shakespeare.

"Titus" heter den bra filmen som kom i USA 1999, men inte nått svenska biografer. Den släpps på video av New Star i sommar.

"Titus" finns dock på dvd för den som är intresserad.

Och den är värd att leta upp.

Jag såg pjäsen "Titus Andronicus" på Shakespeareteatern i Stratford för några år sedan. Det är inte en av Shakespeares bästa eller mest kända pjäser, men regissören Julie Taymor har gjort en sevärd film av en historia utan hjältar.

Pjäsen var Shakespeares första publiksuccé, hans genombrott. Som film är den rik på poetiskt språk och grymma vändningar när hämnd följer på hämnd som följer på hämnd. Men framför allt har den många fantastiska bilder.

Julie Taymor är en fantasifull scenregissör, det är hon som satt upp musikalen "Lejonkungen" med de häftiga maskerna, och i "Titus" knockar hon åskådaren med bild efter bild. I inledningen ser vi en pojke leka med plastgubbar i sitt moderna kök, en allt våldsammare lek där frukostmaten blir en del av blodbadet. Så exploderar det utanför och pojken räddas av en soldat som bär honom ner i källaren och han är på en Colosseum-liknande arena. Soldater kommer in som en hotfull balett, krigsherrarna åker både häst och motorcyklar.

Anthony Hopkins spelar generalen som återvänder i triumf till Rom. Med sig har han krigsfångar, den gotiska drottningen Tamora ( Jessica Lange) och hennes tre söner. I filmens inledning slaktar Titus hennes äldsta son, och det sätter i gång en kedja av hämnd. Knivmord, våldtäkt, stympningar, avhuggna huvuden på parad.

Det är en märklig kontrast mellan de blodiga scenerna och de vackra orden. Alla, i synnerhet Hopkins och Jessica Lange, är mycket bra, och bilderna för tankarna till både "Gladiator" och Fellini.

Shakespeare hade älskat det.

Det är inte bara i "Titus" som Shakespeare är våldsam. För ett par år sedan gjordes en modern version av hans "Othello", som heter "O" och utspelas i en amerikansk high school. Men premiären dröjer. För "Othello" slutar med mord, och i den nya filmen är det skottlossning i skolan.

Varje gång filmbolaget har tänkt ha premiär har det inträffat nya mord i amerikanska skolor, och "O" har skjutits upp. Nu kanske den går upp i USA i vår.

Bob Dylan såg genuint tagen ut över att ha vunnit en Oscar för bästa sång, "Things have changed". Jag trodde Dylan höll sig i Australien för att slippa ta emot Oscar, men han letade efter orden som alla andra och tackade skivbolag och familj och så vidare. En Oscar betyder tydligen något för Bob Dylan.

Rörande.

Fast Dylan borde väl nominerats och vunnit redan för "Knockin" on heavens door".

Orsaker till extas

Jens Peterson, scen

Jens Peterson