Trubadurer är bra träliga - även i kjol

NÖJE

KEY WEST-STOCKHOLM

Här ska ni få kombination som inte ska kunna fungera.

Transor och Creedence Clearwater Revival.

Men i Key West är allt möjligt.

Ser först inte att det är något ovanligt med tjejen i trubadurduon på Captain Tony"s Saloon, den mindre kända men klart bästa av de två mytomspunna barerna i Hemingways - och Lundells - Key West (den andra heter Sloppy Joe"s och har blivit en så gapig, plastig och fånig turistfälla att ingen som månar sin värdighet kan visa sig i närheten).

Men Gonzo Boy Virtanen har skarp blick och konstaterar snabbt, men med en nonchalans av det inpiskat blaserade slag som bara kan erövras efter ett långt liv runt världens sädigaste bardiskar:

- Det var värst. En transvestit som är trubadur.

Efter ett tag ser även jag.

De där händerna, den där rösten, det där käkpartiet ... nej, det är ingen tjej.

I vanliga fall skulle jag rycka på axlarna. Jag är ju så politiskt korrekt - och skäms inte en sekund för det - att jag faktiskt skiter i vad folk har mellan benen, vilka de vill knulla med eller hur de klär sig.

I det halvsunkiga mörkret på Captain Tony"s blir jag dock en smula förvirrad.

Transor förknippar man ju med flärd. Med glamour. Med disko. Det finns få som är så bra på att suga essensen ur det vackra i livet.

Men den här snyggingen sitter uppflugen på en hög barstol med akusik gitarr i knät och sjunger - Creedence. "Down on the corner". Ingen dum låt - egentligen. Men den suger väl snarast essensen ur svettig, grill- korvsosande, svensk raggarkultur.

Hon kommer dragande med Kinks, Beatles, Elvis och - av all skit - Dave Matthews Band också. Men det är "Down on the corner" som sätter riktig knorr på ekvationen.

En möjlig slutsats är att Key West fortfarande, trots alla heterosexuella turister från Ohio, fungerar som en last resort för de udda, avvikande och missanpassade.

Här tolereras alla.

Till och med Creedence-diggande transvestiter.

En annan måhända mer vågad teori, framförd av gissa-vem, är att alla som gillar Creedences robusta bonnrock - särskilt de nämnda raggarna i Sverige - egentligen är smygtransor.

Jag ligger en hel dag vid Pier Houses rätt så underbara pool och funderar.

Det enda jag med bestämdhet kommer fram till är att trubadurer är bra träliga - även när de går i kjol.

* * *

Good news from home:

Richie Aprile är död.

Det firas, enligt recept i "Hjärtats ljus", med champagne på Bagatelles magnifika veranda.

* * *

Fredrik Strages kommande bok om den svenska hiphopen, "Mikrofonkåt", är faktiskt så bra att inte ens turbulensen mitt ute över Atlanten kan få mig att sluta läsa.

Orsaker till extas