Bruce släpper låten polisen hatar

Springsteen: Därför skrev jag om polisens mord på en svart man

NÖJE

HOLLYWOOD

New York-polisen rasade mot Bruce Springsteen när han i fjol spelade låten "American skin (41 shots)".

Han kallades skithög och landsförädare.

Den här veckan riskerar glåporden att ta ny fart - när spåret släpps på cd.

Foto: URBAN ANDERSSON
Kallades landsförrädare Bruce Springsteen berättar nu för första gången om sin mest kontroversiella låt, som handlar om tragedin då fyra New York-poliser sköt en obeväpnad svart man. - Jag ville peka på att färgade inte ses som fullvärdiga amerikaner, säger han.

"American skin (41 shots)" handlar om en händelse 1999 då fyra vita New York-poliser avfyrade 41 kulor mot den obeväpnade svarte invandraren, Amadou Diallo.

Poliserna uppgav att de trodde att mannen försökte ta fram en pistol när han sträckte sig efter plånboken.

För Springsteen och många andra lät förklaringen ihålig.

Rockstjärnan skrev en låt om tragedin och spelade resultatet i New York och Atlanta. Polisen tog det som ett direkt angrepp från honom.

"De hade inte ens hört den"

För första gången talar nu Springsteen ut om kontroverserna och uppger att de starka reaktionerna kom som en fullständig överraskning.

- Jag tyckte det var lustigt att folk attackerade låten utan att ens ha hört den. Den hade bara spelats en gång och fanns inte på någon platta, säger han i Los Angeles Times.

Att den skulle vara ett avsteg från karriären håller han inte med om.

- Den var en fortsättning på den musik jag skrivit under hela mitt liv. Låten var en meditation över vad det innebär att vara amerikan under en särskild period i tiden.

Nu finns spåret med på det dubbellivealbum som släpps i dagarna och som fick tre plus av Aftonbladets recensent i fredags.

Samtidigt visar amerikansk tv för första gången en konsertspecial med rockstjärnan. Också där är "American skin (41 shots)" med.

"Rasfrågan viktigast i USA"

Springsteen tycker fortfarande att låten är aktuell.

- När vi gick in i ett nytt årtusende kändes rasfrågan som den viktigaste i USA och hur vi människor ställer oss till varandra. Till viss del kommer svaret på den frågan att avgöra hur vi som nation så småningom förbättras eller faller.

Han hade ett specifikt syfte när han skrev texten.

- Jag ville peka på att färgade ses genom ett filter av kriminalitet och att det gör att de i slutänden på något sätt ses som icke fullvärdiga amerikaner. Och då inte bara av myndigheter utan också av gemene man.

Springsteen har aldrig tvekat att ta politisk ställning. Det gör han inte heller i intervjun med Los Angeles Times:

- Det säger sig självt att jag helst sett att vi inte hade fått en republikansk president.

Amadou sköts ihjäl av polisen

Magnus Sundholm