"Die Vikinger" är inte roligt längre

NÖJE

Vikingarna släpper också sitt andra tyska album i Sverige.

På torsdag utkommer "Tanz mit mir" (NMG), som redan sålt över 80 000 exemplar i Tyskland.

Men jag är inte säker på att det är lika roligt längre.

Foto: Peter Knopp
Christer Sjögren i Vikingarna

Vikingarnas första tyska cd, fjolårets "Kuschel dich in meine arme" (NMG), var en platta som snabbt stämplades som kult och faktiskt gick åt i 9 000 exemplar i de svenska skivbutikerna.

En bråkdel av vad bandets plattor på svenska brukar sälja, men utgivningen var mest en gest åt dem som samlar på sig allt Vikingarna spelar in.

På den nya tyska marknaden gick det desto bättre. Debuten ligger fortfarande på topp hundra och har hittills sålts i 103 000 ex. Och Vikingarnas pågående Tysklands-tour lockar storpublik.

Vikingarnas andra album på tyska släpps nu i Sverige.

Men "Tanz mit mir" känns inte alls som samma fräscha upplevelse som föregångaren. Det är mer av samma sort, 14 nya tolkningar av Vikingarnas låtar, med texter av en Burkhard Brozat.

"Kuchel dich in meine arme" var mer en Greatest Hits till karaktären. På "Tanz mit mir" märker man att producenterna haft större frihet vad gäller låturvalet. Det är en hel del sånger från de senaste åren ("Ett liv i kärlek", "I mina drömmar", "Lika blå som dina ögon"), tre låtar är hämtade från "Kramgoa låtar 2000".

Men det är också en del udda, äldre material från slutet av 80-talet, däribland Anders "Cue" Melanders fina "Jag räknar dagarna". Vikingarna har dessutom spelat in helt nya versioner av två sånger de faktiskt aldrig gjort på svenska, Sven Ingvars "Två mörka ögon" och Lasse Berghagens "Sträck ut din hand".

Kul och bra.

Och omslaget är snyggt. Inne i konvolutet finns en läcker, popinspirerad bild där alla utom Christer Sjögren slår ner blicken.

Men - jag vet inte.

Kanske är det bara nyhetens behag som försvunnit. För det här känns ungefär som när Roxette gav ut sina största balladhits på spanska häromåret.

"Melodifestivalfavoriter" (Mariann) är en fullmatad dubbel-cd med de bidrag som Bert Karlsson haft med i schlager-SM genom åren. Det är en försvarlig mängd klassiker, från "Miss Decibel" 1978 till årets bidrag med Friends, Date och Barbados.

49 låtar. Men ett par finns inte med i originalversion, utan i flåsigt, ommixat danstempo. Carolas "Främling" är omgjord, och Herreys "Diggiloo Diggiley" framförs lite otippat av Date.

Plusguiden

Michael Nystås ([email protected])