Television är bäst i världen

NÖJE
Håkan Steen/ pop

Det började med Bowlie

Weekender för två år sedan. Belle And Sebastian fick möjlighet att plocka ihop band till en helt egen festival och eftersom de inte är som alla andra grupper blev det heller ingen alldeles vanlig festival.

Inhyst i en turistanläggning i Camber Sands, strax utanför Rye på engelska sydkusten, med scenerna inomhus. Publiken fick bo i en stugby i stället för i tält och det hela ägde rum redan i april.

Det blev hur som helst väldigt lyckat och en fortsättning var självklar.

Numera heter festivalen All Tomorrow's Parties och är ni med på att namnet kommer från en Velvet Underground-låt är ni också med på ungefär vilket slags attityd till musik vi har att göra med.

I fjol stod Glasgows postrockkungar Mogwai som värdar och bland andra Arab Strap, Clinic, Delgados och Sonic Youth spelade.

Den här helgen är det dags igen och förmodligen lär en stor del av fjolårspubliken återvända, då det är instrumentala Chicago-bandet Tortoise som väljer artister och dj:er.

Och det ser lovande ut. Namn som Lambchop, Calexico, Yo La Tengo, Black Heart Procession samt en hel massa mer skruvade akter som The Sea And Cake, Sun Ra Arkestra, Boards Of Canada och Broadcast kommer.

Men vänta, hör jag nu

folk som känner mig utbrista. Det är nåt lurt här. Varför hetsar ett popsnöre som jag upp mig över en tredagarsorgie i experimentell rock?

Visst, sure. Det finns givetvis en mer specifik anledning till att jag är på plats i Camber Sands den här helgen. Television.

De är fortfarande världens bästa band och de ska återförenas, igen. Tortoise har lyckats övertala frontduon Tom Verlaine och Richard Lloyd, som för övrigt verkar ha en rätt komplicerad relation till varandras egon, att åter stämma sina blixtrande elektriska gitarrer.

Jag brukar sällan applådera återföreningar och älskar Television inte minst för att de lade av i tid, efter endast två men rakt igenom briljanta album.

Men, men. Förra gången de återbildades, 1992, gjorde de en så fenomenal spelning i Roskilde (och ett icke alls oävet tredje album) att jag samma höst var tvungen att länsa studiekassan och flyga reguljärt från Jönköping, där jag pluggade journalistik, för att se dem på Cirkus i Stockholm.

Därför vågar jag inte låta bli den här gången heller.

På söndag står Television på scen i Camber Sands.

Återkommer med rapport.

Håkan Steen