- Självklart är vi trevliga!

NÖJE

När Rammstein kom till Frankrike för att spela in albumet "Mutter", trodde den livrädde ägaren till studion att tyska nazister invaderade hans ställe.

När bandet var klart, tyckte studioägaren att detta varit hans trevligaste kunder på tio år.

... och så blev det baktill. Är du nöjd med din frisyr?

In på hotellrummet stormar Till Lindemann, 38, med raska steg och höjer genast volymen på tv:n som visar den femtielfte videon från Red Hot Chili Peppers "Californication"-album.

- Jag älskar deras nya skiva, säger Till medan han skakar tass.

Den är inte ens ny längre. Kom för två år sedan.

- Precis! Men den känns lika fräsch i dag. Jag vet att du kommer att fråga varför vårt nya album tagit så lång tid att göra. Vi ville göra ett sådant där riktigt helgjutet album med lång livslängd och som, ja, bara blir bättre ju mer man lyssnar.

Rammstein-sångaren berättar

att det som ser ut som ett uttänkt koncept med albumtiteln "Mutter", tyska för mamma, samt bilder på foster och dem själva i stora vätskefyllda konserveringsflaskor, inte betyder ett dugg.

- Det är sådant vi gör bara för att vi känner för det. Vår musik kommer från hjärtat och själen, inte hjärnan. Ordet "mamma" passar vår musik. Det är expressionistiskt, innehåller lite romantik, en aning vemod och det är det första ordet du lär dig.

Tyskarnas band till Sverige blir bara fler. Som vanligt har skivan producerats tillsammans med Jacob Hellner och den här gången har de dessutom haft en svensk ljudtekniker, Ulf Kruckenberg. Till detta kommer att svenske Stefan Glaumann har mixat skivan i Stockholm.

- Jacob är min favoritkille. Han rekommenderade Ulf och Stefan som förstod våra idéer perfekt. Svenskar är så professionella. Jag vill använda Jacob för evigt. Han är del av bandet nu, säger Till.

Rammstein har alltid varit

omgärdat av viss mystik, och nazistryktet kring dem verkar aldrig vilja dö. Nya cd:n spelades in i Frankrike, och Jacob Hellner har för Aftonbladet berättat att den franske studioägaren till en början var livrädd för att det skulle vara tyska nazister som bokat in sig hos honom.

Till Lindemann suckar djupt:

- Jag vill inte älta det där ämnet igen. En av textraderna på plattan ger svar på den frågan. Den går så här: "De påstår att våra hjärtan sitter till höger, men när jag tittar ner sitter mitt till vänster."

Hellner har också sagt att när de var klara med jobbet i franska Studio Miraval, var studioägaren till sig av glädje och sa att Rammstein varit hans trevligaste kunder på tio år.

Till tar inte alls detta som någon solskenshistoria.

- Självklart är vi trevliga! utbrister han förnärmat. Vi gör bara musik och en passande scenshow till det, om sedan folk vill misstolka detta så" vad kan vi göra åt det?

Hemma i Tyskland är frågan särskilt känslig.

- Jag skiter i om någon tysk marionett försöker pissa i min sko, mumlar Till frustrerat.

Ge exempel på hur trevliga ni är?

- Jag hälsar på mormor på ålderdomshemmet, svarar Till och skrattar lite.

Tycker hon att nästa skiva ska heta "Großmutter" (mormor)?

- Jag gav dig ett sällsynt exempel ur mitt privatliv, vilket jag vanligtvis aldrig gör. Så vi låter det vara osagt. Egentligen vill jag inte att du ska citera mig om min mormor alls.

arkiv Rammstein

Jörgen Holmstedt