Björn Skifs gör stor comeback

Fixar festival Släpper platta Åker på turné

NÖJE

Björn Skifs, 53, fixar egen festival i sommar.

Sedan drar han ut på sin första stora konsertturné på åtta år.

- Det ska bli väldigt kul att träffa publiken igen, säger han.

Foto: THOMAS JOHANSSON
Första stora turnén på åtta år Björn Skifs är sugen på att komma tillbaka till rampljuset. Och det lär inte dröja, i sommar fixar han en egen festival. Sedan följer en ny popplatta och en stor konsertturné i höst. "Lusten är enastående just nu", säger en turnésugen Björn Skifs.

Björn Skifs gör comeback på bred front i år.

I höst släpper han sin första platta med nytt material på över 13 år.

- Det är en popplatta med influenser från rythm"n"blues, soul och rock"n"roll. Jag tycker faktiskt att det låter bättre än någonsin. Och lusten är enastående just nu, säger Björn Skifs.

Konsertturné i höst

Bland låtskrivarna märks teamet Douglas Carr och Ulric Johansson samt den före detta Cheiron-medarbetaren Andreas Carlsson.

De nya låtarna blir stommen i Björn Skifs stora konserthusturné i höst - hans första sedan 1993. Från september till mitten av november kommer Björn Skifs vara ute på vägarna.

- Det känns rätt att göra det här nu när jag släpper en ny platta. Det ska bli jättespännande att se om publiken fortfarande finns kvar.

- Men det blir definitivt ingen retroturné. Det ska kännas fräscht, säger Björn Skifs.

Fast gamla hits som "Hooked on a feeling" blir svåra att stryka från låtlistan?

- Det är möjligt. Fast om de ska vara med måste inramningen vara ny och spännande.

Dyker upp redan i sommar

Men Björn Skifs dyker upp på scenen redan i sommar. För andra året i rad leder han musikfestivalen "Speldosa" på Olnispagården i Sälen.

Och han är i gott sällskap.

Niklas Strömstedt, Lisa Nilsson, Helen Sjöholm och Povel Ramel följer med på den musikaliska resan genom den svenska musikhistorien. Festivalens ciceron är författaren och historikern Herman Lindqvist.

- Man kan nog säga att det är en bra femma vi ställer på isen. Och att Povel Ramel är med är en dröm som går i uppfyllelse, säger Björn Skifs.

"Speldosa" spelas den 25-28 juli.

Biljetterna släpps i morgon.

Dan Panas