Hurra för svensk humor

Skåningarna bakom "Hipp-Hipp!" satsar på bredden

NÖJE

Det hette "Jalla!Jalla!" i två år.

Men en film med samma namn hann före.

Istället blev det "HippHipp!" och publiksuccé.

Foto: KRISTER HANSSON
Skulle hetat "Jalla!Jalla!" Johan Wester och Anders Jansson har pysslat länge med humor. Nu gör de succéprogrammet "HippHipp!" på fredagskvällar i SVT 2. Programmet skulle egentligen hetat "Jalla!Jalla!", men filmen hann före. - "HippHipp!" är kul att säga, säger Johan Wester.

Ingen kommer undan i sketchprogrammet "HippHipp!" på SVT2. Obarmhärtigt och brett, avskalat från internt tihi. Det handlar om igenkänning för alla vanliga döda.

- Det som är viktigt är bredden. Det får inte bli för internt och fräckt, säger Johan Wester som gör "HippHipp!" tillsammans med Anders Jansson.

Pysslat längre med humor

Duon har pysslat med humor sedan de möttes i högstadiet i Lund. Skolrevyer, Lundaspex och efter det "Snacka om nyheter".

- Vår ambition är att "HippHipp!" ska innehålla lite av varje - alla gillar inte allt, men någon gillar det och någon gillar något annat.

En självupptagen utrikeskorrespondent finns som återkommande inslag i programmet. Finns där någon förlaga?

- Nej, men vi tycker att journalister i stort är en grupp man borde skoja med. Vi vill inte parodiera - vi bara fantiserar om hur det skulle kunna vara. Det finns något kul i allt. Vi vill inte definiera vad som är det roliga utan det kan finnas överallt.

Varför heter programmet "HippHipp!"?

- Vi hette "Jalla!Jalla!" under två års tid. Sedan kom en långfilm med samma namn och det var lite snopet. Vi var tvungna att hitta ett nytt namn och "HippHipp!" är kul att säga, säger Johan Wester.

Bor i Lund

Jorunn Amcoff