Grattis Sverige - Grekland vinner

Per Bjurman håller på Antique i Schlager-EM

1 av 2 | Foto: BJÖRN WANHATALO
KLART BÄSTA LÅTEN Antique har den starkaste låten i Schlager-EM, tycker Aftonbladets Per Bjurman. För drygt en vecka sedan spådde Friends att England kommer att vara med i slutstriden - se faksimilen till höger.
NÖJE

Grattis Sverige.

Grekland vinner Schlager-EM.

Antique har bästa låten.

Den svenska dansduon vann ju den grekiska uttagningen tidigare i år och när SVT vid ett pressmöte i går spelade upp alla bidragen som tävlar vid eurovision-finalen i Köpenhamn 12 maj kunde de församlade tyckarna konstatera att den blågula triumfen sannerligen inte var någon tillfällighet.

Låten "Die for you", skriven av paret Antonis Pappas och Nikos Terzis, känns efter en första genomlyssning som startfältets klart starkaste låt.

Konkurrens från oväntat håll

Det är en klassisk, välkomponerad schlager klädd i modern ljuddräkt. Samtidigt går en snygg, behaglig underström av grekiska folktoner genom melodin.

Jag känner mig nästan

säker: Det blir en vecka i Aten våren 2002.

Svåraste konkurrensen kommer från oväntat håll.

Slovenien, Polen och Frankrike - inga tungviktare i de här sammanhangen precis - tävlar alla med farliga låtar.

Särskilt charmig känns polacken Piasek. Hans discopoppiga "2 long" har ett slags distans och humor det borde finnas mer av i den här tävlingen.

Mycket pajaskonster

Det sedvanligt favorittippade brittiska bidraget ger jag däremot inte mycket för. Lindsay D är en tafatt sångerska och "No dream impossible" en platt låt utan riktig identitet.

Friends?

Jo, de kan kanske, kanske utmana. Det är trots allt lite "Take me to your heaven"-varning över "Listen to your heart". Den sticker ut. Kommer" femma (fast vore det för videon skulle de komma sist" jag har aldrig sett något så töntigt och fult).

I övrigt känns startfältet betydligt sämre än i Globen i fjol. Fast det är inte nödvändigtvis av ondo.

Det finns mycket att skratta åt i år. Mycket pajaskonster. Mycket galenskap.

Som den förvirrade rapparen från Bosnien, den vanvettigt galande Michael Bolton-kopian från Norge, det bisarra ryska popbandet Mumiy Troll (jo, de heter så!), den sanslöst tillgjorde strandraggaren från Spanien, den svart-vita pajasduon från Portugal, det hysteriskt smaklösa sällskapet från Litauen, soul-försöket från Estland"

Mycket nöje.

Per Bjurman