Miljoner älskar fru Marianne

Men Cecilia Frode vägrar att tala om genombrott

1 av 2 | Foto: SOLWEIG WARNER/SVT
frode gör succé Nästan två miljoner tittare följer varje vecka tv-serien "Fru Marianne". Något som gläder Cecilia Frode som spelar titelrollen.
NÖJE

Cecilia Frode är fru Marianne i SVT:s stora dramasatsning. Historien om den naiva borgarflickan som förvandlas till mogen bondhustru har lockat 1,8 miljoner tittare.

- Det är helt otroligt kul. Jag är jätteglad, framför allt som det är en dramatisk serie och inte nåt program där man kan vinna en miljon, säger Cecilia Frode.

Men hon vill ändå inte tala om genombrott.

- Folk pratar om genombrott. Man ska synas i film eller på tv för att bli godkänd. Men jag är godkänd för länge sen. Jag blir provocerad av sånt.

Säger hon och låter just lite provocerad.

- Jag tycker inte om det här synas-snacket för att jag vet att det samtidigt har en betydelse. Förhoppningsvis får jag fler jobb. Det är en bra produktion så det ligger mig absolut inte i fatet, men mitt genombrott gjorde jag för flera år sen.

"Jag vill jobba med allt"

Hon blir inte igenkänd på gatan, säger hon. Men hon har fått uppmärksamhet av kolleger för just sin gestaltning av fru Marianne.

- Det är kolleger som jag inte känner som har letat rätt på mitt telefonnummer och ringt och sagt "vad bra du är".

Fru Marianne är inte det första hon gör. Hon var med i Hannes Holms och Måns Herngrens film "Det blir aldrig som man tänkt sig" och i Lukas Moodyssons film "Tillsammans" och under vintern har tv-titttarna kunna se henne i satirprogrammet "Parasit-tv", där hon också var med och skrev manus.

- Jag vill jobba med allt. Nu har jag precis skrivit en krönika för en tidning i Göteborg.

Efter inspelningen av "Fru Marianne" har hon jobbat med det helt egna projektet "Ängelen", en föreställning som hon skrev text och musik till själv och som hon satte upp på Folkteatern i Göteborg.

Till hösten spelar hon "Ängelen" på Kilen på Kulturhuset i Stockholm. Just nu håller hon på med ett annat projekt också.

- Det är en stor produktion, där jag inte har huvudrollen. Men det är jättekul.

Sen hänger hon bara i luften, säger hon.

- Det är det som är lite läskigt med att vara frilansare. Men när det inte finns produktioner så skriver jag och jobbar själv.

Och genombrott har hon ju redan gjort.

Lisa Pehrsdotter