Rappare med page

Manspagen genom tiderna

1 av 3 | Foto: BMG
Här är två killar med Sydstatspage. Outkast heter de. Killen till vänster har en krullig page och han till höger en rakpermanentad med flaj.
NÖJE

Mystikal har den.

Outkast har den.

Snoop brukade ha den.

Vi snackar Sydstatspagen, eller helt enkelt rappare med långt hår.

I takt med att allt mer bra hiphop kommer från södra USA börjar normerna för hur en hiphopare ska se ut förändras.

Här i Sverige har hiphopare oftast föredragit den tillbakalutade, lite nedklädda stil som är vanligast i storstäderna längst östkusten. Munkjackor, bylsig denim, Timberlandskor, 555 Soul-jackor och rakad skalle.

I den smutsiga Södern är man mer extrem. Där går man oftare ifrån vad vi traditionellt ser som hiphop-kläder. Det tydligaste exemplet på detta är en frisyr som vi skulle kunna kalla Sydstatspagen. En rakpermanentad pagefrisyr som borde få den hårdaste rappare att påminna om en hovnarr från medeltiden. Men det gör den inte. Med rätt attityd och rätt kläder ser en Sydstatspage faktiskt riktigt hård ut.

- Det finns två sorters pagefrisyr som är vanliga, dels "straight perm", rakpermanentad page, och så "corn rows", där man gör långa, inbakade flätor, säger Teddy Ayawere på frisörsalongen Afro Söder i Stockholm.

Det bästa Sydstatspageögonblicket hittills finns i Master P-filmen "Hot boyz". Där gör Mystikal en märklig biroll som småbrottslingen Tyrel där han mest går runt och muttrar på sitt oefterlikneligt rossliga, argsinta sätt. Men det går knappt att koncentrera sig på vad han säger, för hans Sydstatspage är den grymmaste som visats på bio.

Frisyren har uråldrigt afrikanskt ursprung, men slog igenom i USA och västvärlden ungefär 1997. Då var det D"Angelos corn rows och Snoop Doggs raka page som representerade de två olika stilarna.

Den tar upp till tre timmar att göra och håller i ungefär en månad.

Martin Gelin