- Jag är inte alls så extrem

Ingen gör reggaehits som Shaggy

1 av 3 | Foto: Maria Östlin
NÖJE

"Oh Carolina". "Boombastic". "It wasn"t me".

Ingen gör reggaehits som Shaggy.

- Jag är glad om reggaemusik sprids över hela världen. En röst för Shaggy är en röst för Beenie Man, Shabba Ranks och Bounty Killer.

Hans nya album "Hot shot" har precis släppts på nytt, efter succéerna med singlarna "It wasn"t me" och "Angel". Nu är han i Stockholm för att snacka om sig själv. Han är ledigt klädd i rödsvart, stickad tröja och jeans. Han flörtar lite med tjejerna i rummet, ger en tjej från en tv-kanal en alldeles för lång kram och ser till att få alla att skratta hela tiden.

- Folk har så mycket konstiga uppfattningar om mig. De tror att jag är en arg och störig player, men Shaggy är bara en rollfigur jag spelar. Själv är jag inte alls så extrem.

Det var en krokig väg för Shaggy till rollen som världens största reggaesångare. Han växte upp i Jamaica, men när han var 18 flyttade han med familjen till Brooklyn, New York.

- Jag trodde att det skulle bli värsta kulturkrocken, men vi hamnade i ett jamaicanskt område i Flatbush som inte skilde sig alls från Jamaica.

Shaggy fick snabbt nya kompisar och startade en reggaeklubb för att få in en fot i Brooklyns musikscen. Han var både dj och gjorde egna uppträdanden som sångare, men tjänade inte så han kunde klara sig. I stället tog han värvning i marinkåren.

- De hade ju de snyggaste kläderna. Men jag hade ingen aning om att det var så hårt.

1993 fick han i alla fall sitt genombrott med singeln "Oh Carolina". Sedan dess har han levererat fler reggaehits än de flesta, men han har inte glömt sina rötter i Jamaica.

- Jag har ett hus där och uppträder där ofta. Och så ger jag ut singlar med jamaicanska artister på mitt skivbolag Big Yard.

En av dina första hits var "Big up", vad skulle du vilja säga "big up" till i Sverige?

- Alla reggaeälskare. Ni har en bra reggeascen här. Den är liten men skön.

Senare på kvällen passar Shaggy på att bekanta sig ytterligare med den, då han besöker Stockholms största reggaeklubb Studio One. Han trivs så bra att han oannonserat springer upp på scenen och gör ett spontant uppträdande. Snart är han omgiven av ett femtiotal lyckligt dansande tjejer.

Shaggy kan få hur många hits som helst, han kommer ändå aldrig att tröttna på att sjunga sina favoritlåtar på små, svettiga klubbar.

arkiv/Shaggy

Martin Gelin