Titta tills du spyr

1 av 2
"Det krävs mer än bara råstyrka" sade Merlin och höjde handen för att klyva demonen på mitten.
NÖJE

Första gången den visades på bio orsakade den mass-svimning och spyor. Nu är "Exorcisten" tillbaka, otäckare än någonsin.

Tycker du att filmen "Exorcisten" är läskig? Det är ingenting mot vad inspelningen var.

Och det är inte den enda skräckfilmen som förföljts av mystiska händelser.

Under inspelningen av "Exorcisten" avled nio personer med koppling till filmen, däribland skådespelaren Jack MacGowran bara två veckor efter att han avslutat sina scener, en nattvakt, en kameramans nyfödda baby, Max von Sydows bror och Linda Blairs mormor. Jason Millers son råkade ut för en motorcykel-olycka, en teammedlem fick en tå kapad och en brand utbröt som ingen kunde hitta orsaken till.

William Friedkin fick också filma om ett antal scener efter att märkliga dubbelexponeringar och objekt dykt upp på filmen som inte fanns på inspelningen.

Andra skräckfilmer som drabbats av mystiska händelser:

"Lost souls": Winona Ryder och upphovsmakarna varnades före inspelningen av en katolsk präst. De hann knappt börja förrän Victor Slezak, som spelar en präst, fick veta att hans far drabbats av en hjärtattack. Flera teammedlemmar fick bisarra allergiska reaktioner och mystiska elektriska stötar skapade eldsvådor som förstörde utrustning.

"Stigmata": På inspelningens första dag ramlade en hel ljus-rigg ned och landade på en stor Jesus-staty. " Dörrar öppnades och stängdes av sig själv klockan tre på natten" berättar Patricia Arquette.

"Poltergeist": Barnstjärnan Heather O"Rourke avled strax efter premiären av "Poltergeist 3" av en mystisk sjukdom. Dominique Dunne, som spelade hennes syster i filmerna, mördades.

Skumt om Exorcisten:

William Peter Blatty började skriva "Exorcisten" för att han var arbetslös och behövde pengar. Idén fick han från en notis om en riktig händelse 1949 där en pojke troddes ha blivit besatt.

Karaktären Chris McNeill, spelad av Ellen Burstyn, är baserad på Shirley McLaine som Blatty bodde granne med.

William Friedkin vidtog extrema åtgärder för att få rätt reaktion från sina skådespelare. Bland annat avfyrade han en pistol bakom Jason Miller och örfilade en annan skådespelare. I en scen föll Ellen Burstyn så illa att hon skadade ryggen - men Friedkin fortsatte att filma ändå.

William Friedkin kallade in en riktig exorcist för att "välsigna" inspelningen.

Filmen var så skrämmande att biobesökare spydde, svimmade och flydde biograferna Det finns till och med rapporter om att den ska ha orsakat missfall.

Då filmbolaget såg filmen tyckte en chef att den var så obscen att han krävde att den skulle "låsas in och aldrig distribueras".

Filmen totalförbjöds på video i Finland och England där dock förbudet hävdes 1999.

Johan Brännström

ARTIKELN HANDLAR OM