”Jag respekterar farsans vilja”

Jack Vreeswijk talar ut om arvet efter Cornelis

1 av 2 | Foto: HANS RUNESSON
Gör inga anspråk Jack Vreeswijk respekterar pappa Cornelis testamente, där han inte nämns med en rad. "Jag fick ändå det jag ville ha av honom - hans dagböcker och flera dikter som han skrivit", säger han.
NÖJE

Jack Vreeswijk, 37, bryter sin tystnad i Cornelis-affären.

Efter Aftonbladets avslöjanden talar legendarens son ut om att stå lottlös samtidigt som Stiftelsen Cornelis Vreeswijks Minne drar in miljoner på hans fars musik.

- I svaga stunder kan jag tycka att det känns stötande, säger han.

Aftonbladet har i flera artiklar granskat Stiftelsen Cornelis Vreeswijks Minne.

En stiftelse som tack vare vispoetens testamente i dag är god för cirka 11 miljoner kronor. Och som enligt samma testamente har som enda ändamål att varje år dela ut ett stipendium som i dag uppgår till 250 000 kronor till en svensk konstnär.

Stiftelsens lysande affärer ter sig nästan osannolika mot bakgrund av att Cornelis Vreeswijk lämnade 700 000 kronor i skulder efter sig när han avled - utfattig - 1987.

Nämns inte i testamentet

Enligt testamentet ska alla inkommande ersättningar för Cornelis Vreeswijks musik tillfalla stiftelsen. Sedan 1994 handlar det om royaltyintäkter på närmare 1,5 miljoner om året.

Pengar som sonen Jack Vreeswijk bara kunnat drömma om att få del av.

I faderns testamente nämns han inte med en rad.

Jack är musiker som pappa men jobbar också på ett autistcenter i hemstaden Alingsås. Han taxerades senast för en inkomst på 103 700 kronor.

Men nu finns chansen att han får del av stiftelsens rikedomar. Efter Aftonbladets avslöjanden krävde länsstyrelsen i Stockholm i tisdags att stiftelsen ska betala ut betydligt högre summor i stipendium. Myndigheten menar att stiftelsen undanhållit cirka 2,7 miljoner kronor från dem som mottagit stipendiet åren 1996-1999. Om länsstyrelsens beslut verkställs kan Ola Magnell, Stefan Sundström, Lars Forssell och Lasse Tennander plötsligt bli 671 000 kronor rikare.

Jack Vreeswijk kan komma att få ett ekonomisk tillskott i samma storleksordning. Han fick stipendiet år 2000.

- Jag ligger i skilsmässa, jag är ensamstående och inte direkt stenrik och har två smågrabbar att ta hand om så självklart skulle det vara välkommet. Pengar är pengar, säger han.

"Det kan kännas stötande"

Hittills har han avböjt att kommentera affären.

- Jag har varit skraj för att det ska bli för mycket melodram och snyfthistoria.

Men hur känns det att stå lottlös samtidigt som stiftelsen i dag är god för 11 miljoner kronor?

- Summan kan få en att kippa efter andan. På sätt och vis kan det kännas stötande, men samtidigt var det hans (Cornelis) sista vilja. Jag har lovat mig själv att försöka respektera den och aldrig någonsin gå emot den.

Du gör inga anspråk på pengarna?

- Jag hade möjlighet att kräva min arvslott men den har jag avstått ifrån eftersom det hade gått emot det han ville.

"Hade vi bråkat blev jag arvlös"

- I mina sentimentala stunder kan jag samtidigt tänka att det är pengar som också kunde kommit hans barnbarn till del och undra om han ändå inte hade velat att de skulle få något.

Vet du varför du inte nämndes i Cornelis testamente?

- Farsan var en känslomänniska. Hade vi bråkat blev jag arvlös. Och vi bråkade rätt mycket. Men vi var vänner rätt mycket också. Jag tror att jag har fem olika utkast till testamenten av honom skräpande här hemma.

- Men jag fick ändå det jag ville ha av honom innan han dog - hans dagböcker och flera dikter som han skrivit.

Dan Panas