R.E.M.: Plattan var lätt att göra

Nya ”Reveal” är gruppens tolfte album

NÖJE

PARIS. R.E.M. har ett av världens mest lönsamma skivkontrakt. Men ska nya cd-n ”Reveal” uppfylla skivbolagets förväntningar gällande försäljningssiffror?

– De största kraven kommer inte från skivbolaget. Utan från oss själva, säger R.E.M.:s basist Mike Mills.

Den 7 maj släpper R.E.M. sitt tolfte och efterlängtade album ”Reveal” som spelats in i Vancouver, Miami och Athens.

– Plattan var lätt att göra, kanske för att den är vår mest melodiösa skiva sedan ”Automatic for the people”, säger sångaren Michael Stipe till Aftonbladet.

40 sånger fanns med i planeringen av den nya plattan. Därefter gallrades de flesta bort. Men R.E.M. är nöjda med resultatet.

– Kvar blev en lugn och skön platta med en massa stråkar som inte påminner om våra tidigare, säger basisten Mike Mills som också finns på plats i Paris. Medan den tredje medlemmen gitarristen Peter Buck har stannat hemma i USA.

Förväntningarna på R.E.M. har varit stora sedan de fick 80 miljoner dollar – cirka 800 miljoner kronor – av skivbolagsjätten Wea för att spela in fem album.

”Ett sabbatsår hade varit bra”

Men förra plattan ”Up” sålde inte lika bra som förväntat.

– Ja, vi borde inte ha skyndat oss att göra färdigt plattan. Ett sabbatsår hade varit bättre, säger Michael och tillägger:

– Fast för oss är livet för kort för att verkligen bry sig om försäljningssiffror. Så vi struntar i eventuella krav från skivbolaget, säger han och Mike nickar.

Kontraktet kräver tre nya album, hur bra eller dåligt nya ”Reveal” än säljer.

– Jag blir redan eld och lågor när jag tänker på att spela in nästa skiva. Men vem vet. Om ett par år har vi kanske inte lust att hålla på längre och då slutar vi, säger Mike.

R.E.M. är numera en trio. Bill Berry hoppade av bandet under inspelningen av ”Up” efter att ha opererats för hjärnblödning. I dag lever han ett fridfullt liv som bonde. Han har en liten traktor, ett par fält och några gäss på gården.

– Vi träffas ofta och spelar golf tillsammans. Men ingen vet om han nånsin återgår till musiken, säger Mike.

Så fort nya ”Reveal” släppts startar ett hektiskt promotionprogram på tio veckor. Det blir ett par tv-framträdanden här och där. En video ska spelas in.

Kommer inte till Sverige

Men ingen turné och R.E.M. kommer inte ens till Sverige på besök.

– Jag vet, det är synd för jag hade gärna tagit en tur till Stockholm, säger Mike och tillägger att han älskar svenskar för deras vänlighet.

– Dessutom har ni ett skitbra band som heter The Pujskins. Jag lyssnar på dem så ofta jag kan.

Johan Tollgerdt