Veckans singlar

NÖJE
Foto: A WEST SIDE FABRICATION SKELLEFTEÅ
Alkberg

Mattias Alkberg Tre

Uh-uh-uh (Where The Bands Are)

Bear Quartet-sångaren på svenskspråkig solotripp. Första ep:n bjuder på de rätt lysande titlarna "Uh-uh-uh", "Sundbyberg" och "Med Satan" och det rör sig om enkelt inspelad, skev, tät, laddad gitarrångestpop i samma anda som bland andra Only Ones, Velvet Underground och Pavement. Och BQ, förstås. Trevligt taggigt.

Starsailor

Goodsouls (Chrysalis)

NME-hyllade och nyss Hultsfredsklara britter vars demo-ep "Fever" imponerade stort i sin märgfulla uppdatering av arvet från framför allt Tim Buckley och hans folkiga trubadurpop (ett av hans album hette för övrigt "Starsailor"). "Goodsouls" är lite mer pompös och 90-talspoppig och bränner inte till riktigt lika hårt. Dock stryker singeln under att detta är ett av de största löftena från England på länge.

India Arie

Video (Motown)

"Acoustic soul" heter det snart aktuella albumet med den här amerikanskan och det är en ganska bra beskrivning av hur det låter. Cool singer-songwriter-r&b med spansk gitarr. "Don"t need your silicone, I prefer my own" sjunger India och det hela går ut på att det viktiga inte är priset på kläderna eller att se ut som en supermodell utan att man gillar sig själv. Cynikerna lär muttra om präktigt och helylle. Jag nöjer mig med att det är en bra låt.

Ocean Colour Scene

Up on the down side (Island)

De här Paul Weller-skyddslingarna gjorde rätt kul modretropop på sitt genombrottsalbum för fem år sedan, fick till en lite blekare uppföljare året därpå och innan den här singeln dök upp hade jag faktiskt nästan hunnit glömma dem. "Up on the down side" är en småcatchy, lätt souldoppad poplåt, men den där gnistan som fanns där 1996, framförallt i Simon Fowlers röst, vägrar infinna sig.

Håkan Steen