”Mina vänner lär mig hur man raggar”

1 av 3 | Foto: ap
Janet är också en lysande dansare. Hon håller på att övar in stegen till världsturnén i höst.
NÖJE

Men behövs det? Hon säger ju att hennes ”speciella vänner” kommer över och ”tar hand” om henne när det behövs.

Puls Martin Gelin träffade stora lillasystern Janet Jackson.

Precis som i öppningsscenen till ”Den galne professorn 2” behöver Janet bara öppna munnen lite för att hela rummet ska fyllas av solsken. Hon har världens vitaste tänder och när hon ler glänser det om hela henne och framför allt om ögonen.

Hon är verkligen mycket snyggare i verkligheten. På bilder och i videor ser hon ibland nästan ut som en docka. Overklig. Men nu när hon sitter i samma rum ser hon bara ut som en vanlig, skön tjej. Lite kortare och lite mörkare än vad hon brukar se ut att vara, men hon pratar med samma mjuka och väna röst som i mellanspelen på sina skivor.

- Vill du ha ett tuggummi? frågar hon. Hon har själv åtminstone tre Extra i munnen men bekymrar sig lite över att hennes favorittuggummi, Dental Ice, inte finns här i Sverige. Det är nämligen så bra för tänderna.

34 år gammal är Janet äntligen lika populär som sin storebror. Medan Michael mest sitter och har prestationsångest i sin studio, verkar Janet leva ett förhållandevis normalt liv. Hon får åtminstone ut ny musik med jämna mellanrum.

Hennes nya album ”All for you” har inte släppts än, men det har redan gett henne två Billboard-ettor. Först ”Doesn”t really matter” från soundtracket till ”Den galne professorn 2” där Janet även spelade den kvinnliga huvudrollen. Och sedan den nya singeln, med samma namn som albumet. En singel som dessutom råkar vara den bästa hon gjort sedan ”Got til” it”s gone”.

Än en gång är det hennes trogna vapendragare Jimmy Jam och Terry Lewis som ligger bakom låten. Groovet och pianot har de lånat från Luther Vandross soulklassiker ”The Glow of love” och med Janets luftiga, lyckliga röst ovanpå blir det en sådan där solig singel som man kommer att vilja höra hela sommaren.

- Hela albumet är gladare än min förra skiva, ”The Velvet rope”. Det är inte lika personligt. ”The Velvet rope” var visserligen det mest intima jag någonsin gjort.

Svårmodigheten från ”The Velvet rope” är mycket riktigt försvunnen på ”All for you”. Janet gör mindre självutlämnande soul och mer glad och poppig r”n”b. I ”Come on get up” får hon till sådan där klubbdisco som bara hon kan göra och nästa singel, ”Someone to call my lover”, är pastellfärgad latinpop för jeepar med nedvevade rutor och grillfester med massor av tequila. ”Son of a gun” har ett ganska otippat gästspel av rocksångerskan Carly Simon. Men i övrigt är det mest soulpop i klassisk Janet-stil. Spröd och luftig som en maräng, slickade beats som känns som om någon boxar på dig med bomullshandskar.

Och Janets röst låter som vanligt som om den kom från någon annan planet.

Din röst är väldigt speciell, den låter nästan övernaturlig. Går det att få ett smakprov på hur den låter egentligen?

- Okej, visst. Vad vill du höra då?

Du kanske kan sjunga ”Ooh child” med Five Stairsteps, som du har lånat refrängen från på en av dina nya låtar (”Truth”).

- Åh, ja den är så fin. Hmm, hur går den nu...

Janet sluter ögonen och börjar sjunga.

”Ooh child, things are gonna get easier, ooh child, things will get brighter”.

Och jag svär. Hon kan sjunga. Hon har en lite mörkare röst, lite mer soul och lite mindre stönig pop än på skiva. Rösten har mognat bra under de nu nästan 20 år hon gett ut skivor. Hon låter fortfarande som en liten tjej, men numera med potential att göra riktig soul.

Hennes liv har inte direkt varit problemfritt de senaste åren. Förra sommaren skilde hon sig från Rene Elizondo, hennes make sedan 13 år. Det spreds en mängd olika rykten om varför de separerade. Rene hade varit otrogen, sa några. Själv påstod han att Janet egentligen föredrar andra tjejer, och hotar nu med att ”avslöja” hennes sexuella fantasier om han inte får en enorm summa pengar i skilsmässotvisten.

Klart är i alla fall att de inte skilts som vänner. Och att Janet periodvis mått förjävligt av allt som hänt.

Vilken är den mest personliga låt du skrivit?

- Hm. Det måste vara ”You” på ”Velvet rope”.

Hur känner du inför låtarna du skrev med Rene i dag? Ni gjorde till exempel ”That”s the way love goes” tillsammans.

- De har inte förändrats egentligen. De låtarna är fortfarande lika speciella för mig. Det kommer de alltid att vara. Jag lyssnar till och med på dem själv ibland, även om jag inte gillar att lyssna på mina egna skivor.

Det har ryktats en massa om varför ni skildes, bland annat att Rene var otrogen.

- Åh, det skrivs så mycket konstiga saker. Jag läser inte ens vad som skrivs om mig längre. Tidningarna hittar bara på. Men jag kan inte prata om mig och Rene just nu, för vi är i en rättslig tvist.

Okej. Har du själv varit otrogen någon gång?

- Nope. Det har jag aldrig varit.

Är det någonsin acceptabelt att vara otrogen?

- Det kan det vara, om båda är överens om att man har ett öppet förhållande. Men jag har inte provat det. Jag är monogam.

På ”Velvet rope” sjöng du en del om att göra det med en annan tjej.

- Ja, i ”Tonight”s the night”. Jag har ingen egen erfarenhet av det, men jag tror att alla tjejer någon gång fantiserat om hur det är att vara med en annan tjej. Det är en del av att växa upp och hitta sig själv.

- Än har jag faktiskt inte träffat en tjej som fått mig att vilja gå över den bron, men den dag jag gör det lovar jag att ringa dig och berätta alla detaljer, hahaha.

Ditt nyårslöfte för 2001 var att bli en mer spirituell människa. Hur går det?

- Det går framåt. Du vet hur det är med nyårslöften, det blir aldrig riktigt som man hoppats. Men jag försöker gå i kyrkan mer.

Längtar du efter att få barn?

- Jag har alltid planerat att bli mamma. Men just nu känner jag ingen panik. Händer det så händer det. Däremot är jag alltid orolig för om jag kommer att räcka till som mamma. Min största skräck är att inte ha tid att ta hand om mina barn.

Janet är den yngsta

av de nio syskonen Jackson. När hon var tre år gammal slog hennes storebröder igenom som Jackson Five. Fyra år senare började hon själv göra sånguppträdanden. Föräldrarna fostrade henne strängt och var fast bestämda att skapa ännu en världsstjärna. Pappan piskade bokstavligen fram hennes talang. Enligt boken som Janets syster LaToya gav ut häromåret förgrep han sig också på henne sexuellt.

Först när hon var 18 fick hon lite frihet, då hon hamnade i Hollywood för att spela in tv-serien ”Fame”. Där förälskade hon sig i sångaren James DeBarge och de gifte sig snart. Mamma och pappa fick beskedet när de läste morgontidningen. När de skildes ett år senare las också skulden på föräldrarna.

Hennes två första egna album floppade. Det var produkter formade av föräldrarnas och skivbolaget och det var konstiga, spekulativa hybrider av pop, rock, disco och r&b. Genombrottet kom med ”Control” 1986. Hennes första album tillsammans med producentduon Jimmy Jam & Terry Lewis.

Det var först då hon började kallas Janet - inte ”Michaels syster”.

I dag har hon nästan ingen kontakt alls med sin bror längre. Det hon vet om Michael hör hon från sin mamma.

- Det var flera månader sedan vi träffades. Vi pratar i telefon då och då, det är allt. Men han är så upptagen med sin nya skiva nu. Han är en sådan otrolig perfektionist. Det är nästan överdrivet. Jag menar, visst, det är bra att vara noggrann, men det finns en gräns när man bara måste säga ”nu är jag klar!” Annars blir det bara sämre.

Vad gjorde du och Michael senast ni träffades?

- Vi satt bara ner och pratade. Skrattade åt gamla minnen, som när vi var små och brukade leka i föräldrarnas trädgård. Vi hade ju praktiskt taget ett eget zoo, och jag och Michael kunde gå omkring hela dagarna och titta på alla djuren.

Både du och Michael är extremt duktiga dansare. Hur är det när du själv går på klubb, dansar du mycket då?

- Javisst! Senast i förrgår var jag faktiskt ute och dansade. Det var på en klubb i Zürich, den var väldigt skum. Det fanns ett helt kolsvart rum där folk låg och, ja, gjorde konstiga saker. Och jag dansade hela natten! Det var fantastiskt. Vi kom inte hem förrän solen gått upp!

Vilken musik dansar du helst till då?

- Jag dansar till all musik, bara den får det att spritta i benen. R”n”b, funk, soul, disco. Eller gärna någon house eller drum”n”bass-låt.

Okej. Vilken var den senaste skiva du köpte?

- Det var Jill Scotts album. Det gillar jag verkligen. Hon har en fantastisk röst.

Varje gång Janet lanserat en ny skiva har medierna chockat konstaterat hur hon ”plötsligt” blivit en sexbomb. I själva verket har ju Janet, precis som de flesta popartister, alltid sålt på sex.

Under ”Rhythm Nation”-turnén 1990 uppträdde hon i behå och hotpants. På omslaget till ”Janet” står hon i bar överkropp med brösten täckta av dåvarande maken Rene Elizondos händer. På ”Velvet rope”-albumet handlade varannan sång om onani eller lesbiska fantasier, och på omslaget till nya singeln ”All for you” ligger hon helt naken i en säng. I ”Would you mind”, på nya albumet, är hon mer bokstavlig än någonsin. ”Come and taste my juice” och ”I wanna feel you deep inside me” flåsar hon i släpande balladtempo, innan hon simulerar (får man väl anta) en orgasm.

- Det krävs en del för att komma i rätt stämning när man gör en sådan låt. Jag brukar se till att vara ensam i studion, ta av mig lite kläder. Ibland knäpper jag upp några knappar på byxorna... ja, resten får du räkna ut själv.

Janets väna och väluppfostrade jargong, hennes kristna hoppfullhet och optimistiska attityd till det mesta står i ganska stark kontrast till hennes sexuella frispråkighet. När jag först träffar henne tror jag att hon är som vilken pryd, bibelläsande, amerikansk tjej som helst. Men i själva verket vill hon inte snacka om något annat än sex. Det spelar ingen roll vilka frågor man ställer, snart pratar hon ändå om sina älskare.

- Vilka mina bästa vänner är? Hm, jag har några stycken, det är väl fyra tjejer som jag umgås mest med och som jag verkligen vet var jag har.

Men du menade kanske en annan typ av vän? Jag har ju en del vänner som kommer och besöker mig på kvällen, när jag känner mig ensam. Jag behöver bara ringa dem så kommer de och, ja, du vet, tar hand om mig.

Hela 90-talet verkar ha varit en sexuell frigörelse för Janet. Men det är först nu, när hon är singel, som hon har börjat praktisera allt som hon sjunger om på sina skivor.

- Mina kompisar försöker lära mig hur man raggar killar. Jag har ingen pojkvän nu, jag är inte ute efter något fast förhållande och det är jättespännande. Jag dejtar en massa olika killar och det är första gången i mitt liv jag kan göra det.

När var du senast på en date?

- Det var ungefär två månader sedan. Det var en kille som jag har flörtat lite med ett tag. Vi var ute och åt middag. Jag måste alltid ta kontakt med killen själv, det fungerar inte om det är han som raggar på mig.

Gillar du att vara den som bestämmer i förhållandet?

- Nja, jag tror att det är bäst när ingen bestämmer, utan allt är 50-50.

Så, kommer du och den här killen träffas igen?

- Kanske det, han är hemskt trevlig. Men jag är inte ute efter ett förhållande, jag njuter av att vara singel.

Du vill ha frihet?

- Jajamensan!

Förra året umgicks du mycket med rapparen Q-Tip. Det blev aldrig något?

- Åh, han är en mycket god vän till mig. Men det är allt. Vi träffades aldrig på ”det” sättet.

Efter musiken och kärleken så verkar det vara hälsa som står högst upp på Janets topplista i livet. Hon föddes tjock och var knubbig under hela sin uppväxt. Hon går lätt upp i vikt, och är därför benhård med att hålla sin diet och sin träning. I vanliga fall blir det sex dagar i veckan. Två timmar varje morgon.

- Men det är roligt. Jag har min personliga tränare som gör att det känns mindre enformigt. Förra veckan joggade vi runt i Paris och råkade springa helt vilse och hamnade i väldigt skumma kvarter. Det hade kunnat sluta illa.

Är du inte nöjd med ditt utseende?

- Jag tror att om du frågar vilken tjej som helst så finns det alltid något de vill förbättra med sitt utseende. Jag har för breda höfter, för stora lår, det ena eller det andra. Jag brukar be mina vänner att säga åt mig så att jag inte tappar kollen. Ibland blir jag för smal, ibland för tjock, men jag ser det inte själv. Det jag stör mig mest på är min rumpa och mina lår. Och så tycker jag att mitt ansikte är alldeles för runt.

Det spelar ingen roll hur många som säger att du är vacker?

- Det är klart att jag blir glad över komplimanger, men när jag ser mig själv i spegeln ser jag ändå alltid något helt annat.

Vad då?

- Jag ser en tjej som ser helt okej ut, men sen kollar jag in rumpan eller magen och tänker ”gaaah jag måste träna!”.

Förra året var du med i ”Den galne professorn 2”, en film som handlar om att det inte spelar någon roll om man är tjock, det är insidan som räknas.

- Ja...

Har du själv varit kär i en tjock kille någon gång?

- Hm, inte direkt jättetjock, men när jag gick i högstadiet var jag dödskär i en kille som hette Patrick. Han var stor och knubbig, hade stora glasögon och så hade han tics så att hans huvud skakade lite hela tiden. Men det gjorde ingenting för mig, jag gillade honom verkligen. Problemet var att jag var så blyg att jag aldrig vågade säga det till honom.

Janet skrattar lite åt sig själv, som för att markera att hon inte är någon blyg, handlingsförlamad småtjej längre. Och sedan blir vi avbrutna av skivbolaget.

Vad händer efter att nya albumet släppts?

- Det blir turné, jag kommer tillbaka hit i höst. Vi har precis börjat repa inför den. Vi övar danser hela dagarna. Jag lovar att ingen kommer att bli besviken.

arkiv Janet

tre skivor

tre filmer

Martin Gelin