Kweli är parkens kung

Rawkus har arbetat sig upp från ingenting till att bli ett av de mest respekterade skivbolagen. Puls träffade stjärnan Talib Kweli.

NÖJE
Foto: PLAYGROUND MUSIC
Talib Kweli och Hi-Tek. Lika goda kålsupare.

- Yo, what's up?

Talib Kweli hejar på sin Rawkus-posse utanför skivbolagets kontor i nedre Manhattan. De står uppställda som en sandinisttrupp med händerna fulla av promotionplanscher och klistermärken. New Yorks tunnelbanor och lyktstolpar har bombats med diverse Rawkus-releaser.

- My men! Vi syns!

Kweli - som han kallas

- och jag fortsätter mot Washington Square Park. Och vi kommer knappt en meter utan att nån snubbe i Sean John-jacka eller FUBU-brallor poppar upp och vill hälsa. Kweli är parkens kung - ödmjuk som en zenmunk, men med ord som kan rasera Jerikos murar.

- Jag var författare innan jag var MC, berättar han när vi slår oss ner i ett tystare hörn av parken. Båda mina föräldrar är författare och religösa. Mamma, som är baptist, brukade alltid ta mig till olika sorters kyrkor när jag var liten och säga "du måste ha någon religös grund att stå på". Pappa tillhör inte nån speciell religion, han är lärare och lever ett rätt enkelt liv. Men han har en hederskodex som säger att man ska vara ärlig och pålitlig. Så kombinationen av deras livsfilosofier gav mig en egen väg.

Han har länge fått stå i skuggan av sin "partner in rhyme": Mos Def. Men efter Kwelis soloalbum "Train of thought" under namnet Reflection Eternal har det förändrats.

- Jag skriver om alla möjliga ämnen, men man kan säga att "Train of thought" är för folk som gillar att tänka. Jag vill att folk ska sätta mer värde på sig själva.

Musiken och produktionen

gjorde Hi-Tek, som även var med på "Black Star"-plattan (Kwelis och Mos Defs samarbete).

- Hi-Tek är en av de bästa producenter som går i ett par skor just nu. Ingen kan skapa harmonier och sounds som han.

Namnet Reflection eternal fick han från den filosofiska boken "Monument eternal", som är skriven av Alice Coltrane ( Johns änka).

- Jag läste boken när jag gick på college och blev helt knäckt. Sen har jag alltid älskat att vara en spegelbild av mina rötter och min kultur, så därifrån fick jag orden "reflection" och "eternal".

Innan Rawkus-soldaterna hunnit leta rätt på oss i parken, ber jag Kweli om ett gyllene råd för alla MC-wannabes. Och hans svar kan faktiskt appliceras på det mesta i livet, oavsett vilka ambitioner man har.

- Se till att du kan fixa allt själv innan du ber andra att hjälpa dig framåt. Greja en producent, boka dina inspelningar och spelningar, distribuera dina taper och plattor, marknadsför dig själv. Om folk ser att du har koll på din karriär kommer de att respektera dig och hjälpa dig.

Nicole O'Neill