Det var bättre förr

NÖJE
...eller var det det?Illustration: VIKTOR GRUT/RITHUSET

Är du politiskt korrekt kan du sluta läsa nu.

För det här är en artikel om utrotningshotade nöjen. Nöjen har en tendens att försvinna, föraktas och/eller bli bannlysta efter ett tag. Rave och Rakt över disc är exempel på detta.

Det finns fler.

Rökning

Det var coolt. Vackra skådisar sög i sig underbar tjära och mamma rökte i bilen. Cigaretter var lika farligt som att klippa tånaglarna. Visst, det är skadligt, man kan få cancer, dålig andedräkt och ekonomi av det. Men man glömmer det viktiga. Som Chandler Bing säger: "Man glömmer det viktigaste - smoking is cool."

Starkölsluncher

"En pyttipanna, tack. Och en stor stark." Säg det i dag vid lunchtid och du blir a) stämplad som alko, b) utfryst, c) nekad eller d) a,b och c.

Förr var det kutym.

Solbad

Sand i ögonen var en åkomma som det sågs ganska allvarligt på för ett decennium sen. Nu är det maligna melanomer och svamp och leverfläckar och läderhud och rynkor som gäller. Lite skillnad, som det heter. Förr satte gryning och skymning gränser för soltiden. Nu är det... well... inte så.

Cykla utan hjälm

Tro det eller ej. Men en gång i tiden kunde man känna vinddraget i kalufsen när man for fram på sin tioväxlade Crescent.

Det var naturligtvis innan skräckpropagandans och de upp- och nervända frigolitbyttornas intåg.

Stirra på stjärnorna

Att bo i en större stad och samtidigt intressera sig för astronomi kan man likställa med en döv ljudtekniker. Intresset finns, men det är hart när omöjligt. Tacka smoggen för det.

Göra ingenting

Att halvligga och inget annat än halvligga so help you God, var ett underbart litet sätt att fördriva sin fritid på för ett tag sedan.

Detta omöjliggörs i dagens samhälle av små elektroniska saker som piper, blippar och låter. Göra ingenting är på väg att försvinna.

Varför?

Slagsmål

Kommer ni ihåg tiden då ett slagsmål slutade när någon låg ner, då en fejd avslutades i och med detta, inte tog sin början?

Nu för tiden är det knivar i lår, Uzis i tinningen och nunchakas över njurarna. Kan vi inte, snälla, gå tillbaka till knytnävarna?

Roliga texter

Det fanns en tid då man kunde skratta och förundras åt skön lyrik och på kornet-skildringar i dagspressen. Exempel: Kar de Mumma och Jolo.

Gunnar Hellsing