Nätpirat - så funkar det

Kallar du dig pirat? Så här lätt är det i alla fall att bli skurk på internet.

NÖJE

Det är toklätt att bli skurk nuförtiden. Ladda hem en låt eller

kopiera polarens spel - och du är en kriminell snyltare. Men lugn, räddningen är här.

Puls röjer väg i piratkopierings-djungeln.

Foto: TV3
Vem vet, du kanske är lika mycket skurk själv. Bilden är ett montage.

Piratkopierandet är väldigt utspritt i Sverige och världen numera.

- Det är mycket lättare att snylta på vad andra har gjort numera. Allt finns i datorn, säger Malin Edmar Forsman som är IT-rättsjurist på advokatfirman Delphi & Co.

Men, jag har inte kopierat nåt, säger du kanske nu.

Tja, handen på hjärtat nog har du tankat hem en och annan låt från Napster. Eller fått ett spel som en kompis bränt över på en cd till dig, säger Puls då.

I grund och botten handlar det om upphovsrätt. Det innebär att den som skapat nåt, en låt eller en text eller en bild eller ett spel eller ett program, har rätten till sitt verk. Det innebär såklart att du inte kan ta boken "High Fidelity" och skriva dit ditt namn på omslaget i stället för Nick Hornbys och gå till ett förlag och säga att det är du som har skrivit boken.

Men det innebär också att du inte kan tanka hem Roxettes senaste singel "The centre of your heart" till din dator och sen sprida låten till din Roxettechatgrupp. För såväl Hornby som Roxette har upphovsrätt på det som de har gjort.

Men om din polare nu har gått och köpt Roxette-singeln och du vill spela av den så får du det. Antingen på ett gammalt hederligt kassettband eller på en cd. Och vill du ha samma snajsiga omslag till din cd som kompisen har så kan du scanna in omslaget och skriva ut det och stoppa din cd däri.

När det gäller musik

och text och grafik så får man göra kopior för enskilt bruk. Alltså till en och annan polare. Men inte till 20 polare. Tar man betalt för det blir det inte lagligare för det.

Meningen är att Roxette och Roxettes skivbolag ska tjäna pengar på låten, inte du eller din polare.

När det gäller dataspel och program så får man inte ens förse bästisen med en kopia. Man kan få göra en säkerhetskopia. Men det är också allt.

Nu är det emellertid så att skivbolagens, spelbolagens och de andras branschorganisationer har lite svårt att göra så mycket. De har ju inte koll på din hårddisk därhemma.

Men. Det de gör är att hålla koll på mejllistor och sajter och annat. Och de senaste åren är det faktiskt många som åkt dit för piratkopiering. Företag som tjyvanvänder program till exempel.

Straffet för piratkopierande är böter eller fängelse upp till två år. Bolagen kräver också skadestånd som kan bli flera miljoner kronor stora.

För dig själv handlar det mest om moral. Som det gör när det handlar om att snatta godis i affären eller begå nåt annat brott.

Du kanske inte blir upptäckt. Men skurkaktig är du. Och nu vet du om det.

arkiv Pirater

Lisa Pehrsdotter