- Håller du också på att bli gubbe?

NÖJE
Filip Hammar, 26/ puls

Det finns vissa, ganska

alarmerande tecken på att du som man har tagit steget fullt ut och blivit en riktig gubbe. När du börjar nypa tjejerna på jobbet i baken är ett. När du börjar tycka att Lennie Norman är rolig är ett annat. Det här är å andra sidan slutstationen, den värsta sortens gubbighet, som alla män med lite självaktning kan undvika, bara man är vaksam. Men alldeles för många börjar i alldeles för tidig ålder använda en vokabulär som i slutändan kan få förödande konsekvenser.

Jag är en av dem.

Och jag är övertygad om att man kan se ett samband mellan några, till synes harmlösa, uttryck och det som senare i livet kan bli en fullfjädrad gubbighet. När jag ringer upp en kompis och, utan att tänka på det, frågar om vi ska ta en pilsner, borde jag fatta att jag låter som en bitter 50-åring med fyra vårdnadstvister i ryggen. (Hur kan Aftonbladet egentligen stoltsera med att ha en pilsnergubbe som recenserar öl ?) Och när jag frågar min flickvän om hon är sugen på en bit mat, borde jag fatta att jag inte får säga bit.

Även om jag, liksom alla andra män, ligger i farozonen och har goda möjligheter att inom två decennier bli en riktig gubbe är mitt utgångsläge något bättre än många andras.

Jag är i alla fall medveten om problematiken, jag vet att jag måste skärpa mig och jag tänker verkligen efter innan jag öppnar munnen.

För det mesta.

Det absolut värsta exemplet

på för tidig gubbighet – och dit har jag inte nått – är när män i samtal om sina flickvänner slutar kalla dem vid deras namn och i stället använder sig av omskrivningar som med några få bokstäver för tillbaka kvinnokampen hundra år. Jag pratar om smeknamn som kärringen, gumman och det allra värsta, regeringen. Vad? REGERINGEN ? Tyvärr hör jag varje dag vanligtvis verserade manliga kollegor och vänner som med en inbillad träffsäkerhet kastar ur sig såna här plattityder utan att skämmas. I stället sitter de kring lunch-sushin och känner en samhörighet eftersom de alla har en kärring på ungefär 25 år som begränsar deras möjligheter att hänga med polarna.

Visserligen har jag svårt att tro att det handlar om ett allvarligt kvinnoförakt, snarare en respektlös relik som per automatik förs vidare generation efter generation utan att nån reagerar. Inte ens kärringarna själva. Men nu börjar det bli dags att radera dessa uttryck för all framtid.

Om jag slutar säga pilsner, slutar ni säga regeringen då?

Filip Hammar 26

ARTIKELN HANDLAR OM