- Stoppa slakten i tv

Robinson-Buba rasar mot nya dokusåpan "Farmen"

1 av 3 | Foto: BJÖRN WANHATALO
Veterinären och Robinsondeltagaren Buba Bajide
NÖJE

Stoppa djurslakten i TV4:s nya dokusåpa "Farmen".

Det kräver djurskyddsorganisationer i Sverige.

- Hela programidén är rent ut sagt för jävlig, säger distriktsveterinär Buba Badjie.

I går avslöjade Aftonbladet TV4:s långt gångna planer att sända dokusåpan "Farmen". I programmet får ett dussin personer bo på en isolerad bondgård på landet - ständigt övervakade av kameror.

Enligt programidén, som tagits fram av produktionsbolaget Strix ("Expedition: Robinson", "Baren"), ska deltagarna bland annat bedriva djurskötsel utan moderna redskap och elektricitet och lära sig mjölka, mocka samt slakta djur.

"Olämpligt låta ovana slakta"

Konceptet är fullständigt motbjudande, tycker distriksveterinären Buba Badjie, som också har erfarenhet av dokusåpor efter insatsen i den senaste omgången av "Expedition: Robinson".

- Vi måste dra gränser. Djur ska leva djurliv och inte användas som underhållning i dokusåpor. Och amatörer som inte är vana vid djurskötsel ska inte ha något med djuren att göra, säger han.

Johan Beck-Friis, informationschef på Veterinärförbundet, är också starkt kritisk.

- Det är direkt olämpligt att låta ovana personer genomföra en slakt. Ska man dessutom använda gammaldags metoder och till exempel klubba ihjäl djuren är det osmakligt, säger han.

Johan Beck-Friis är också orolig för hur tittare kan påverkas av att se djur skötas oprofessionellt i tv.

"Ormarna fick lida i onödan"

- Efter "Fångarna på fortet" stötte vi på en del avarter ute i landet - fall där ormar, skorpioner och spindlar plågades, slogs ihjäl eller utsattes för onödigt lidande.

Djurrättsorganisationen Djurens rätt reagerar också kraftigt mot slaktinslaget i programidén.

- Risken är att man utsätter djuren för ett enormt lidande och en plågsam död. Är man ovan att hantera en bultpistol och blundar när man trycker av kan det gå riktigt illa, säger organisationens pressansvariga, Catharina Krångh.

Djurens rätt tänker nu kontakta produktionsbolaget och myndigheter för att åtminstone försöka stoppa slaktdelen i programmet.

Jordbruksverket avvaktar med uttalanden tills man sett den slutliga utformningen av programmet.

"Viktigt att djuren behandlas väl"

- Men lagen säger klart och tydligt att djuren inte får utsättas för någon form av fysiskt eller psykiskt lidande, säger My Sahlman biträdande chef på verkets djurskyddsenhet.

TV4 ligger just nu i slutförhandlingar med produktionsbolaget Strix om att sända "Farmen". Parterna diskuterar detaljer i kontraktet, men även hur seriens innehåll ska utformas.

Att djuren behandlas väl är mycket viktigt, menar Eva Swartz, nöjeschef på TV4.

- Vi kommer självklart inte sända något som strider mot djurskyddslagen. Det är inte ens klart vilken roll djuren kommer att ha i programmen, säger hon.

Aftonbladet igår:

Dan Panas