Mycket har gått snett i tv-huset

NÖJE

Nya bottensiffror för Sveriges Television.

Så kan det gå, om man till exempel låter en av sina största stjärnor extraknäcka hos främsta konkurrenten i sommar.

Nej, jag anser givetvis inte att Ingvar Oldsberg ska vara livegen.

SVT-profilen från bland annat "På spåret" ska ju leda en sommarversion av "Bingolotto" i TV 4 när Lars Kronér har semester.

Visst, det kan ju vara så att Oldsberg kanske är en gniden rackare. Eller att han har något drömprojekt som inte SVT låter honom göra och att det är en slags klädsam protest att extraknäcka åt konkurrentkanalen.

Men någonstans känns det också som ännu ett exempel på de senaste årens ledarkris på SVT. Att man inte vårdar varumärket, att man inte behåller eller sluter exklusiva avtal med sina främsta profiler.

Omgörningen med en bred och en smal kanal, kanalbyten för nyhetsprogrammen och diverse andra förändringar, har inte gett önskat resultat. Påskhelgens tittarsiffror var sämre än någonsin.

Nu är visserligen inte allt nattsvart. SVT är fortfarande bäst när det gäller dramaproduktioner, samhällsprogram och dokumentärer och man är minst lika bra som TV 4 när det gäller nyheter och sport.

Men mycket har också gått snett i SVT-huset de senaste åren:

Den katastrofala chefskarusellen, där man nu har en vd som tycks köra enligt parollen "management by fear".

Nedrustningen. Folk har fått sluta, redaktioner har slagits samman eller skrotats, allt fler produktioner läggs ut på bolag utanför huset. Båda dessa punkter är sådant som skapar en olustig och kanske uppgiven stämning på alla nivåer i företaget.

Sveket mot ungdomarna. Efter nedläggningen av "Bullen" fick "Vera" ingen ärlig chans att profilera sig. Och när målgruppen nu uppenbarligen hellre väljer reklamkanalernas såpor, varför har inte den duktiga dramaavdelningen tillåtits skapa en egen daglig såpa med ungdomlig inriktning?

De breda publikdragande nöjesprogrammen. Svante Stockselius fick ärva succéer som "Expedition: Robinson", "Så ska det låta" och "På spåret", men" vad har han åstadkommit förutom att förvalta dem?

Att SVT till exempel borde ha en fräck talk-show borde väl någon ha kommit på innan Annika Lantz började bråka med sina chefer på radion.

Fjärrkontroll