R.E.M.-stjärna greps efter bråk på flyg

Berusad Peter Buck gick till attack mot kabinpersonalen

NÖJE

LONDON

Det var dagen då bokstäverna R.E.M. kom att stå för Rysligt Enerverande Människa.

Peter Buck, gitarrist i ett av världens största rockband, greps av polisen på Heathrow i går morse sedan han terroriserat kabinpersonalen under en flygresa.

Foto: PETER KNOPP
nekades en drink R.E.M:s gitarrist Peter Buck var på väg till London där gruppen ska uppträda den 29 april. När han inte fick en till drink istället för frukost fick han ett utbrott och attackerade personalen.

R.E.M.-stjärnan reste i fredags kväll med British Airways flight 48 från amerikanska Seattle till London tillsammans med några av rockgruppens tekniker.

Ombord fanns totalt 141 passagare. Peter Buck och nio andra reste i första klass.

Ville ha en drink till

En timme och tjugo minuter innan planet skulle landa på Heathrow skulle kabinpersonalen servera frukost.

Men Peter Buck, som hade druckit sprit under hela resan, ville ha en drink till.

Han nekades detta och fick då ett utbrott.

Enligt uppgifter i går kväll knuffade han först undan en manlig flygvärd, kastade sen en burk yoghurt över honom och stötte senare till en flygvärdinna.

En anställd på flygplatsen berättar:

- Passageraren i fråga drack som om varje drink var den sista i hans liv. Han tappade kontrollen över sig själv och orsakade tumult ombord. Personalen hade inget annat val än att vägra honom mer alkohol, och då knuffade han till dem.

British Airways följde gällande rutiner och gav först Buck en muntlig varning, senare en skriftlig.

När inte det hjälpte och Buck fortsatte bråka skickade piloten ett radiomeddelande till säkerhetstjänsten på flygplatsen, som i sin tur kontaktade polisen.

Direkt efter landning omhändertogs den berusade Peter Buck och fördes till polisstationen på Heathrow.

Ännu sent i går kväll satt han kvar i förhör medan en svart limousin väntade utanför polisstationen. I bilen satt en chaufför och en medlem av R.E.M:s crew.

De två ur kabinpersonalen som attackerats förhördes också, men släpptes efter fyra timmar.

Två andra R.E.M.-medlemmar, Mike Mills och sångaren Michael Stipe, hade tidigare på morgonen flugit från Atlanta och landat på Londons andra storflygplats, Gatwick.

Bandet ska framträda i en gratiskonsert inför bland andra ex-president Nelson Mandela på Trafalgar Square kommande söndag.

I maj släpps deras nya platta, "Reveal", som föregås av en promotionturné i London, Milano, Paris, Madrid, Köln och New York.

Åtalades i natt

Frågan är när Peter Buck släpps. Han åtalades i natt för två fall av övergrepp på flygpersonalen, störande av allmän ordning och för fylleri och ska inställa sig i rätten i Uxbridge i London på måndag morgon.

Gitarristen, som bor med sin fru i Seattle, har aldrig tidigare gjort sig känd som en bråkstake. Han har tvärtom rykte om sig att vara en ovanligt lugn och stabil rockstjärna.