”Kvinnor vill prata - män vill fixa saker”

Richard Gere om kvinnorna, pappalivet och nya filmen

1 av 3 | Foto: AP
Hittat älsklingsrollen Richard Gere blev pappa för ett drygt år sedan. Sonen Homer har förändrat filmstjärnans liv rejält, men Gere älskar sin nya roll som pappa. "Jag trodde att jag visste hur det känns", säger den 51-årige sexsymbolen.
NÖJE

Richard Gere säger att han vet skillnaden mellan män och kvinnor. Och att han till sist har förstått vad det betyder att få barn.

Vid 51 års ålder har han hittat sin älsklingsroll.

Att vara pappa.

Sonen Homer föddes i februari 2000.

- Det mest rörande var när jag såg in i min sons ögon och kände min egen barndom. Hur känsliga och ömtåliga vi är. Jag blir tårögd av att se hur han möter nya upplevelser. Hur han lär sig vad som är bra eller dåligt, farligt. Hoppas han slipper bli rädd.

Sonen är döpt efter Richard Geres egen pappa Homer.

Det har tydligen förändrat ditt liv?

- Först av allt så sover man inte. Tre timmar i taget. Även när man förhandlar med sin partner och byter timmar. Så all sådan där extratid man hade förr, jag kallar det fuck off-tid, är borta. Jag måste organisera mitt liv bättre och utnyttja tiden.

Älskar papparollen

Richard Gere älskar sin nya roll som pappa.

- Jag har syskon som har barn, mina vänner har barn, jag har umgåtts mycket med barn. Jag trodde jag visste hur det känns. Men det här andra, när ens eget barn föds, det går aldrig att föreställa sig. Hjärtat, DNA, vad det speciella är. . . det är ren känsla, inte förnuft.

Vad vill du lära din son?

- Han är här för att hjälpa människor. Det är viktigast. Att göra sitt liv meningsfullt, och det blir meningsfullt om man hjälper andra.

Richard Gere är buddist sedan många år, och pratar mycket vänligt och vist om allting.

- Man förändras när man blir äldre, jag skulle inte vilja göra "American gigolo" nu. Sånt är inte intressant när jag är 51 år. Men buddismen påverkar inte mina yrkesval. Jag försöker inte värva någon. Jag vill att alla ska vara fria och lyckliga.

Men han är ingen Dr T i dag, och han var ingen ung playboy för 20 år sedan.

- Jag visste inte ens hur man bar en kostym när jag gjorde "American gigolo". Jag fick titta på gamla Alain Delon-filmer för att lära mig.

Sedan dess har du kallats för sexsymbol.

- Jag blir generad. Det där är bara löjligt, helt vansinnigt.

I bioaktuella "Dr T och kvinnorna" spelar Richard Gere en gynekolog i Dallas, omgiven av fru, döttrar, svägerska, patienter, sköterskor och älskarinna.

En kvinnlig värld där hans rollfigur inte riktigt vet hur han ska orientera sig.

Pladdrigt på inspelningen

Det var också väldigt många fler kvinnor på inspelningen. Pladdrigt, säger Gere och glappar med fingrarna och tummen för att visa hur mycket det pratades kring honom och regissören Robert Altman.

- Ibland låste Bob och jag in oss för att få det lugnt och tyst. När kvinnor kommer tillsammans blir de väldigt tjattriga. Män kan sitta tillsammans och läsa tidningar. Tysta. Det kan inte kvinnor.

"Kvinnor vill bara prata"

Så du ser klara skillnader?

- Jag tycker det är tydligt. En tjejkompis hade problem för några år sedan och hon undrade om vi kunde äta lunch. Så vi möttes och hon berättade och grät. Jag lyssnade på alla problemen och satt och tänkte hur hon borde lämna sin kille och skaffa ett nytt jobb och. . . ja, försökte lösa problemen. Och sa det till henne. Jag trodde jag hjälpte henne, men hon blev jättebesviken. Hon ville inte ha råd om vad hon skulle göra, hon ville ha någon som verkligen lyssnade. Som sa "oh my God" och "vad hemskt!". Det hade räckt.

- Män vill fixa saker, lösa problem. Kvinnor vill prata. Min fru vill inte bli fixed. Hon vill bli sedd och hörd, säger Richard Gere.

Jens Peterson