Hiphop-eliten åker på turné

Rappare, dj:s, breakdansare och graffitimålare gör gemensam sak

NÖJE

Hiphoppen utmanar rocken.

Nu ger sig den svenska eliten ut på gemensam turné under namnet "Babylon by bus".

- Det känns skitkul. Det kommer att bli en helhetsupplevelse för publiken, säger DJ Sleepy.

rulla med oss Petter är en av arrangörerna bakom turnén "Babylon by bus"- och medverkar även som artist, tillsammans med bland andrat DJ Sleepy, Feven och Timbuktu.

"Babylon by bus"-turnén blir ny uppstickare på de svenska vägarna. Med artister som Petter, Feven, Latin Kings, DJ Sleepy, Looptroop, Eye-N-I, Timbuktu och Pee Wee är det den största gemensamma hiphopturnén någonsin i Sverige.

"Ett skönt hiphop-paket"

Med i bussen följer också DJ Mats Nileskär från "P3 Soul", DJ Steffo från P3:s humorprogram "Clownen luktar bensin", breakdancegruppen Moves Per Minute och graffitimålare.

- Det känns som om det är ett skönt hiphop-paket och inte bara artister. Det är alltid roligt att göra en turné med många olika akter, säger DJ Sleepy Patrik Elofsson.

Vad kan publiken vänta sig?

- Framför allt en helhetsupplevelse med några av de bästa namnen Sverige har att erbjuda i hiphopväga.

Idén föddes under "Kalas" för tre år sedan då turnéledaren Pange Öberg och Petter började prata om att göra någonting liknande med inriktning på svensk hiphop.

- Vi tycker att det känns viktig att göra en bra turné som sker på hiphoppens villkor, att både de medverkande och publiken känner att det är rätt. Egentligen är det ganska självklart. Det är konstigt att ingen annan har gjort det tidigare, säger Pange Öberg.

Varför "Babylon by bus"?

- Det är från början en liveskiva med Bob Marley. Babylon på rasta-språket är ju den vita västvärlden, och det är i den en massa hiphoppare i en buss kommer att åka runt.

Turnén ska växa till nästa år

I sommar väntar en miniturné i Stockholm, Göteborg och Lund över en helg, men tanken är att turnén ska växa till nästa år.

- Om man ska starta ett sådant här stort projekt och få det att hålla i många år är det viktigt att inte ta sig vatten över huvudet i början, säger Pange Öberg.

Biljetterna till turnén släpps i dag.

Babylon by bus by bus

Lisa Abrahamsson