En intagande samling sånger

NÖJE
Michael Nystås/ dansband

Ballader och dansbandspop.

Wahlströms fortsätter sitt framgångsrecept från debutalbumet på färska uppföljaren ”Lovar & svär” (DoReMe), i butik i går.

Men de borde hållit tassarna borta från ”Mr Tambourine man”.

Javisst är det Bob Dylans klassiska sång som är ett av två cover-val (det andra är Ronettes ”Be my baby”) på Wahlströms nya cd. Jag lyssnar och lyssnar men kan inte förmå mig till att tycka om den här moderniserade tolkningen, som obönhörligt hamnar i skuggan av originalet.

Synd på en annars så utmärkt cd.

I övrigt lever Wahlströms andra album efter debuten ”Blå blå ögon” (DoReMe) 1999 mycket väl upp till förväntningarna. Plattan har föregåtts av tre mycket lovande singlar, titelspåret släpptes så sent som för en månad sedan.

Jag har tidigare skrivit

om den mästerliga balladen "När mina tårar är regn" och dess intressanta historia: Haidi Krohns text var ursprungligen tänkt till en svensk version av Ronan Keatings "When you say nothing at all", men underkändes av den forne Boyzone-mannens skivbolag.

Då skrev Wahlströms eminente keyboardist och låtskrivare Tobias Nyström en egen melodi till Haidi Krohns text. "När mina tårar är regn" är en av årets bästa och mest tårdrypande dansbandsballader och en av plattans mest omistliga låtar.

"Lovar & svär" är en intagande samling sånger. Under producenten Martin Klamans ledning har Wahlströms spelat in en utmärkt blandning av innerliga ballader och strålande dansbandspop.

Sångaren Daniel Wahlströms personliga röst sätter omedelbar prägel på skivan.

Tobias Nyström är en

omistlig tillgång för Wahlströms, som därmed är ett av få dansband med eget låtskrivarkapital bland medlemmarna.

Lyssna särskilt på skamlöst Barbados-poppiga "Utan att säga farväl" och "Nu blåser nya vindar", en fylligt arrangerad, melodiös vuxenschlager med mycket klaviaturer.

Och redan nämnda "När mina tårar är regn", förstås.

Bland de övriga sångerna märks, förutom de redan nämnda, Bosse Nilssons ambitiösa "Då faller jag", en bredaxlad rockballad med tydliga influenser från Tomas Ledins "Snart tystnar musiken", Thomas G:sons "Hela världen för mig", Per Ekbergs jublande oh la la-refräng "Sofie" och mjuka tryckaren "Någon finns här för mig", skriven av Thomas Ahlstrand, Steve Evans, Gabriel Forss, Vinnie Vero och Janett Jensen, bara snäppet under "När mina tårar är regn".

Wahlströms gör det igen.

Plusguiden

Michael Nystås