Veckans singlar

...med Håkan Steen

NÖJE

Fre

Hemlighet (EMI)

Det har hittills funnits få anledningar att välja svensk soul och r&b framför den äkta varan från England och USA, men brödraduon Fres debutsingel "Sanning eller lögn" ingav hopp om nåt nytt och här imponerar de ännu mer. Modern, smakfull, elegant producerad pop-r&b med lätt latinanstrykning. Till det en på samma gång klassiskt skuren som högst uppdaterad text om urbana relationsproblem, med enkla ord och ganska på pricken, rentav lite som ett yngre förortssvar på Mauro Scocco. Albumet kommer 14 maj. Håll utkik.

Radiohead

Pyramid song (EMI)

Juni-albumet "Amnesiac", inspelat parallellt med "Kid A", är enligt förhandsrapporter en mer direkt, melodisk platta. Men första singeln (jo, till "Amnesiac" blir det både singlar och videor) låter knappast mer lättuggad än merparten av låtarna på "Kid A". Thom Yorkes röst svävande över ett sparsamt plockande piano och gråtande stråkar. Bra, men som sagt, allt annat än en klockren popstänkare.

Black Crowes

Lickin' (V2)

Kråkorna försöker hotta upp sin tunga boogierock genom att köra gitarrerna genom en massa modern elektronik. Men med en så här standardiserad låt, det första vi hör från maj-albumet "Lions", vinner de ingenting på det utan leder bara tankarna till det sentida Aerosmiths alltmer desperata och pinsamma försök att låta moderna. Och så ska väl inte Black Crowes behöva bete sig redan?

Tomas & Vanna

Sverige (RCA)

Och vad är det här då? Anonymt fläktande lättbossapop med en svårt menlös text om att det ju ändå är rätt bra i Sverige. Vanna Rosenberg är en duktig skådis men ganska blek som sångerska och Tomas Hirdmans röst lämnar faktiskt ännu mindre avtryck. Framför allt har de ingenting att berätta. Förutom möjligen att det är rätt kul att göra lite musik ibland. Lägg ned.

Håkan Steen