Hiphopens åldermän

Run DMC är tillbaka

NÖJE

Hiphopens dinosaurier Run DMC är tillbaka med en helt ny skiva.

- Hiphop var min första kärlek, jag kommer inte att överge den i första taget, säger Jam Master Jay.

Foto: BMG
- Man måste inte vara tuff och hård, säger Jam Master Jay.

Med nästan tjugo aktiva år bakom sig har Jason "Jam Master Jay" Mizell, Darryl "DMC" McDaniels och Joe "Run" Simmons rapgrupp Run DMC blivit hiphopens äldsta. De var den första rapgruppen som slog igenom hos en bred (vit) publik, och de är fortfarande produktiva. De gör nästan 200 liveshower om året och släpper nu nya albumet "Crown Royal".

Ni har gjort hiphop sedan 1983, vad är den största myten om hiphop i dag?

- Att man måste vara tuff och hård. Det enda som behövs är bra texter och bra beats. Busta Rhymes är inte hård, men han har grymt flow och feta beats. Will Smith har aldrig varit hård, men han tjänar mer pengar än någon rappare.

Hur skiljer sig scenen i dag från när ni startade?

- Mer pengar. Snubbarna som brukade rappa i ett gathörn sitter i dag med kostymer på ett stort bolag. Det är bra, för det innebär att fler får betalt för att göra världens bästa musik. När vi började tänkte vi: Grandmaster Flash är ju bättre än allt vi hör på radio, varför köper inte alla hans skivor? Och nu gör de det, nu är det hiphop på Billboard hela tiden.

Nya albumet innehåller en hel del samarbeten med biffiga rocksnubbar som Everlast och Sugar Ray, en inriktning som DMC inte var helt nöjd med. Han ska nu spela in en soloskiva med Dylan-influerad folkrock. Även Run har uttryckt att han börjar tröttna på gruppen, men Jam Master Jay är okuvlig.

- När vi uppträder så ser jag hur mycket publiken älskar det, hur roligt de har, och då tänker jag, hey det här kommer jag alltid att vilja göra.

arkiv/Run DMC

Martin Gelin