Tv-succén ska göras om helt

Nya regler och ny studio i höstens ”Så ska det låta”

NÖJE

Tv-studion rivs ut och tävlingsmoment skrotas.

Efter fyra års succé görs "Så ska det låta" om.

- Det blir verkligen en hel del nytt, säger Robert Wells.

Foto: CARL-JOHAN SÖDER/SVT
nya tongångar Höstens omgång av "Så ska det låta" kommer att se mycket annorlunda ut. Men trion Anders Berglund, Peter Harryson och Robert Wells kommer att vara kvar lovar producenterna.

Ändra inte på ett vinnande lag.

Där har ni huvudregeln som hittills gällt för "Så ska det låta".

Med en trogen publik på cirka 2,5 miljoner tittare är den musikaliska frågesporten ett av SVT:s säkraste kort. Inget man tafsar på utan att fjärilar börjar svärma i magen.

- Vi har haft funderingar på att göra förändringar förr, men till sist har vi alltid kommit fram till att programmet funkat bra som det varit.

- Vi har visserligen en benägenhet att tröttna snabbare än tittarna. Men den här gången kändes det som det var dags att göra något, säger Lena Styren, producent för "Så ska det låta".

Dekoren i studion har gjort sitt - ett beslut utan återvändo.

- Vi har faktiskt redan sålt den till danska "Så ska det låta", säger Lena Styren.

Flera välbekanta tävlingsmoment försvinner till hösten.

"Triofrågan" försvinner

Ett av dem är "Triofrågan" där de tävlande ska hitta tre låtar som smugits in i en melodi som spelas av programmets orkester.

En annan programpunkt som skrotas är "Fyraordsomgången" där tävlande och tittare får fyra ord som ledtrådar för att pricka in en känd sång.

Under årens gång har flera tävlande återkommit i programmet. Förklaringen är enkel - landet har ett begränsat antal välkända artister.

- Men i höst kommer många nya ansikten att dyka upp - mycket folk som verkligen kan sjunga, säger Robert Wells.

"Tittarna ska känna igen sig"

Hans egen roll i "Så ska det låta" är ohotad.

Programledaren Peter Harryson och Roberts pianistkollega Anders Berglund kan också sova lugnt inför tv-inspelningarna som startar i början av september.

Till hösten tillkommer två-tre nya tävlingsmoment i programmen. I går drog arbetet med att ta fram de nya inslagen i gång på allvar.

- Vi jobbar med inriktning på att tittarna ska känna sig delaktiga i programmen och känna igen sig trots att vi gör förändringar, säger Lena Styren.

Dan Panas