Hon blev stjärna mot alla odds

NÖJE

Skönsjungande. Vacker. Mångmiljonär i dollar.

Det går bra för Faith Hill. I dag.

Hennes liv började med att hon adopterades bort. Adoptivpappan var analfabet.

Foto: ap
rik och berömd Faith Hill har blivit mångmiljonär som sångerska. Hon växte däremot upp under enkla förhållanden - hennes pappa lärde sig aldrig läsa eller skriva.

Hon föddes den 21 september 1967 när alla hippies i San Francisco firade "the summer of love". I en sån tid borde ett barn utom äktenskapet inte vara en katastrof, men i den amerikanska södern var det det. Faiths mamma adopterade bort henne.

- Hon var ogift och gravid. Sånt kunde man inte ens prata om på den tiden. Senare gifte sig mina biologiska föräldrar. I dag har vi sporadisk kontakt, säger Faith.

Det är adoptivföräldrarna hon räknar som sina riktiga föräldrar. Hon förstod tidigt att hennes adoptivpappa varken kunde läsa eller skriva.

- Min pappa var ett av 13 syskon och togs ur skolan i fjärde klass för att hjälpa familjen på bondgården i Mississippi. Han lärde sig aldrig läsa. Det var inget vi pratade om. Jag och mina bröder ville inte genera honom.

Det var självklart mycket skam involverad?

- Absolut. När jag kom hem med mina läxor bad jag honom aldrig om hjälp. Jag ville inte få honom att känna sig otillräcklig.

I dag kämpar Faith Hill för alla som delar hennes pappas problem. Hon har bildat Faith Hill Literacy Project.

- 20 procent av dem som går ut gymnasiet i USA läser på en nivå som motsvarar fjärde klass. Det är ett enormt problem.

När Faith Hill talar lyssnar folk. Det beror på att folk lyssnar när hon sjunger. Hennes senaste album "Breathe" är packat med hits. Det har sålt sex miljoner exemplar i USA. Alla som gillar Shania Twain har en given favorit i Faith.

Lättklädd på skivomslagen

De gör båda pop-rock-country. Det är urringat och lagom lättklätt på skivomslagen och i videon till "The way you love me" syns hon i alla klassiska sexuniformer: servitrisen, sjuksköterskan, dominatrixen, polisen, överklassbrackan"

- Det var videoregissörens idé. Men inte mig emot. Jag hade kul, säger hon.

Tore S Börjesson ([email protected])