Vilket ös, tjejer

1 av 2 | Foto: PETER TINNERT
akrobatik på hög nivå Gruppen Karmachova utförde ett modernt och dramatiskt nummer - med bland annat detta avancerade bungyhopp i spiral.
NÖJE

Cirkusprinsessan

Bäst: Att det finns så många duktiga tjejer. Sämst: Kosackdansarna - starka och snabba, men inget artisteri. Fråga: Varför liknar flera nummer varandra - ska man kunna jämföra artisterna?

STOCKHOLM. Cirkus- prinsessan 2001 är en rapp och modern föreställning.

Det är ös och kvalitet rakt igenom.

Men inte många nummer lyckas få till den riktiga magin och humorn saknas.

Publikens favoriter är helt klart akrobatgruppen Nanjang. Kinesiskorna jonglerar lika lätt med sig själva som med sina diabolos. De balanserar med snurrande fat och gör kullerbyttor. Och trots att de är 13 likadant klädda kinesiskor i manegen lyckas de vara charmiga och personliga. Men föreställningen haltar när Nanjang har tre nummer och de andra artisterna bara ett.

De tre tjejerna i Trio Trapeze skapar mer stämning och uppträder till ett flöde av rörelser - estiskt och enhetligt. Tillsammans med ljud och ljus får man en känsla av att de är under vatten. De använder en tradionell teknik på ett nytt och modigt sätt.

Modernt, spektakulärt och dramatiskt är det när kvinnorna i Karmachova studsar omkring nära publikens huvuden. Med hjälp av bungylinor gör de stora volter och har sina trapetser som hållplatser. De självlysande dräkterna och alienskallar gör att numret blir rätt spejsat. Avslutningen - när en kvinna skjuts som ur en en katapult med lång, fladdrande slöja - är fräck.

Bäst på kautchuck, alltså att visa sin gummikropp, är ryskan Svetlana Belova. Hon viker sig dubbel på det mest märkliga sätt. Sedan vickar hon så roligt på tårna och man blir påmind om att hennes kropp ändå sitter ihop som din och min. Men hon skulle vinna på att fortsätta med ännu mera humor.

De andra kautchuckartisterna, Tunga från Mongoliet, är inte lika bra - särskilt inte när man nu får en chans att jämföra.

Och det konstiga är att det finns fler nummer i Cirkusprinsessan som liknar varandra - flera artister använder samma teknik och den som är sämst glöms lätt bort.

Bella Tidblad