Rockers i kostym

Foto: sara ringström
Backstreet B...eh, Backyard Babies i favoritkostymerna.
NÖJE

Backyard Babies har stylat sig själva under sina tolv år som band. Men Puls fick dem på andra tankar.

Möt Sveriges rockigaste rockband i helt ny stil.

De ser rätt stylade ut med tatuerade armar och händer, piercade öron och läppar och spretigt färgat hår. Men ska man tro dem själva är kreationen helt och hållet deras egen.

– Det är väl snarare så att stylister tittar på oss när de ska styla nya band, säger sångaren Nicke Borg och Dregen flikar in:

– Jag har alltid velat ha tatueringar. Det kan handla om att man turnerar att det blivit fler, någon slags sjömansideal, man lägger till i olika hamnar. Jag är ganska konstintresserad och det hade varit klumpigt att ha tavlorna med sig. Man sätter dem på armen i stället. Jag har gjort de flesta motiv själv och de symboliserar väl en speciell epok i ens liv.

När gjorde ni den första?

– När vi var 17 år. Då åkte vi till Motala, säger Nicke och Dregen fortsätter:

– Vi tyckte att det var mer intressant med tatueringar innan än nu. Nu ska till och med min morsa tatuera sig, då undrar man ju. Det känns inte lika rock längre.

Skulle det kännas rätt att spela i rosa klubblazer eller Armanikostym?

– Kostymer är råsnyggt för fan. Vi har aldrig försökt gömma oss bakom några kläder eller smycken eller tatueringar. Det handlar snarare om att exploatera oss själva, säger Nicke och trummisen Peder Carlsson öppnar plötsligt munnen:

– Sedan är det ganska skönt att ha på sig jeans och t-shirt.

Dregen har tagit av sig sin svarta luva och lägger till:

– Vi startade med trasiga jeans och gympadojor för det var vad vi hade. Vi är kanske lite mer ett folkets band. Vi klär oss på ett sätt som folk kan identifiera sig med.

Folkets band? Skulle ni kalla er politiska?

– Vi har försökt vara opolitiska när det gäller allting. Vi har aldrig några pekpinnar i våra texter. Vi är historieberättare. Syftet är att underhålla. Folk ska kunna gå och se Backyard Babies en fredagskväll och få en kick att knega en vecka till, säger Nicke Borg.

arkiv Backyard Babies

Lyssna på Backyard Babies:

Tävla!

Vi lottar ut två skivor och fem Backyard Babies-tröjor.

Jorunn Amcoff

ARTIKELN HANDLAR OM