Aftonbladet
Dagens namn: Pontus, Marina
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan / Nöjesbladet

Hasse Alfredson förnyar sig ständigt

Han har gjort det igen.

Hasse Alfredson hittar ständigt nya sätt att använda en scen och skapa underhållning.

Gjort scen av krogar och nu satt krogen på scen.

Björk i   Björk i "Dancer in the dark". Foto: UNIVERSAL

Nyligen var det premiär på "Å ena sidan"" på Dramatens sidoscen Elverket i Stockholm. I går var det "En rysk, en rysk, en rysk och en Bellman" på samma ställe.

Båda är gjorda i samarbete mellan Hasse Alfredson och Peter Dalle.

Båda utspelas på krogar.

Nu är det inte publiken som sitter vid matbord utan skådespelarna.

"Å ena sidan"" är en pjäs publiken ser två gånger, från två håll. En restaurang där ena halvan spelas i köket, den andra ute på krogen. Ena akten är vemodigt deppig, andra mer fars.

 

Idén är briljant, även om pjästexten inte är lika mästerlig. Jag hade turen att se den sorgliga sidan först och fick de mer komiska förklaringarna sedan - det känns bättre.

"En rysk, en rysk, en rysk och en Bellman" är fyra boktexter som blivit monologer och sedan hackats upp och framförs omlott. De fyra är på samma kroglokal, en lätt omklädd version av baren i "Å ena sidan"".

Jag vet inte vem som hittat på vad av Dalle och Alfredson. Men Hasse Alfredson har länge lyckats förnya svensk underhållning, bland annat spelplatsen.

Tillsammans med Tage Danielsson lyfte han krogshowen gång på gång. "88-öresrevyn" hölls på Skeppet, en hamnkrog i Värtan som byggdes om för music hall.

 

"Glaset i örat" på Berns var en revy med två salonger mot en L-formad scen. En dyr finkrog åt ena hållet, en billigare läktare där vi andra satt.

Och 1979 var de först igen. Med lunchrevy. "Under dubbelgöken" spelades mitt på dagen, en timmes effektiv revy. Även med Povel Ramel hittade Hasse Alfredson på en ny sorts krogshow. "Tingel tangel" 1989 på Tyrol i Stockholm blev stilbildande för helkvällar med mat. Det var till och med kul på toaletten.

Fler tog över idén, men ingen lyckades göra det lika komplett och nyskapande som Hasse & Povel där infallen kom lika ofta som servitrisen.

 

För några år sedan gjorde Hasse Alfredson och Peter Dalle minimalistiska "Prins korv under taket" på en köksbordsstor scen ovanför entrédörren på restaurang Prinsen.

Hasse Alfredson har skapat mycket annat. Men också varit väldigt påhittig när det gäller att placera en scen, en publik och en bit mat.

Hela världen kanske inte är en scen. Men hela krogvärlden kan bli det.

   Ett bra ljud till tv:n är inte bara effektfullt när man ser dvd. SVT sänder föredömligt flera långfilmer i surround-ljud.

Film är bäst på bio. Men publiken är mindre störande hemma.

    På onsdag kommer sevärda "Wonder boys" på video.

   "The Mexican", biopremiär på fredag, har ett läckert munspelstema av Alan Silvestri.

Jens Peterson
SENASTE NYTT

Visa fler
Om Aftonbladet