Tre överlevare

NÖJE
Foto: AP

Först blev Destiny's Child stora.

Sedan försvann halva bandet.

Och sedan blev de ännu större. Vi började höra surret om en ny tjejgrupp med namnet Destiny's Child någon gång i slutet av 1997. ”Jaha. Ett svart Spice Girls” tänkte många och stängde öronen. När det sedan visade sig att Wyclef Jean och Missy Elliot med flera var inblandade i gruppens platta, öppnades öronen igen.

Och det första många hörde av bandet, singeln ”Killing Time” på ”Men in Black”-soundtracket, lät väldigt långt från Spice Girls.

Fast vi ska börja från början.

Tjejerna i Destiny's Child

har ända från början smitt sina egna planer. Det började redan när de var åtta - det var då Beyoncé Knowles och LaTavia Robertson träffades i hemstaden Houston, och började sjunga ihop.

Beväpnade med videoband på idolerna Supremes och Jackson 5 och med en tredje medlem, Beyoncés kusin Kelly Rowland, skulle de ta över världen.

De arbetade stenhårt - under ett strängt vakande öga. Beyoncés pappa, Mathew Knowles, som också hade vårdnaden om Kelly, tog hand om gruppens affärer och lansering.

Och när framgångarna kom, kom också missnöjet.

Efter första plattan, som släpptes 1998, började fasaden spricka. Uppföljaren ”The writing's on the wall” spelades in året efter, och blev världssuccé med kaxiga, udda singelhits som ”Bills, bills, bills” och ”Say my name”. Priserna regnade över bandet.

Men i mars 2000, när videon till ”Say my name” skulle spelas in, fick LaTavia och fjärde medlemmen LaToya Luckett plötsligt sparken.

De hade vågat sätta sig upp mot Mathew Knowles. Samtidigt ställde sig Beyoncé och Kelly helt på pappans sida.

De sparkade, som levt med bandet i många år, ersattes snabbt av två jämnåriga tjejer, Farrah Franklin och Michelle Williams. LaToya och LaTavia har sagt sig vara beredda att stämma resten av Destiny's Child för att de fått sina karriärer förstörda.

Strax efter att bråket sjunkit undan hoppade Farrah av - och Destiny's Child var en trio.

Det var en utröstning

som gav ”Expedition: Robinson”-vibbar.

Och som gav inspiration till titellåten på nya plattan - ”Survivor”.

Timingen är perfekt, naturligtvis. Den amerikanska ”Robinson”-klonen slog tidernas tittarrekord i USA under första säsongen och var det hetaste samtalsämnet i både fikarum och talkshows.

- Vi skrev en sång som handlar om att överleva, precis som i tv-programmet. ”Survivor” är tillägnad alla människor som tvingats kämpa sig fram i livet, sa Beyoncé Knowles för en tid sedan till Aftonbladet.

Och den verkar inspirera. Precis som förra singeln från plattan, ”Independent Woman (part 1)” - soundtracket till filmen ”Charlies Änglar” - har den blivit en sång för kvinnor som kräver sin rätt att vara fria från beroende - både när det gäller pengar, kärlek och sex.

Att tredje plattan ska bjuda på mer av samma medicin - och slå nya försäljningsrekord för bandet - tvivlar ingen på.

Hur oberoende de är privat

är mindre välkänt. I intervjuer skippar de snabbt pratet om pojkvänner och talar om intressantare saker.

Fast rykten går naturligtvis - för bara någon vecka sedan kopplades till exempel storstjärnan Beyoncé ihop med Eminem i många tidningar.

Men oavsett om de är singel eller ihop, kommer de här tre tjejerna att fortsätta utstråla oberoende och självsäkerhet.

Nuförtiden tigger storstjärnorna om att samarbeta med dem - som barndomsidolen Michael Jackson.

Cirkeln tycks sluten.

Och Destiny's Child behöver ingen hjälp alls just nu.

Utom möjligen från pappa Mathew.

Mattias Källman