Lassgård blir ”Pippis pappa”

Spelar huvudrollen i Nutleys film

NÖJE

Efter ”Sprängaren” väntar en film om ”Pippis pappa” Carl E Pettersson.

Och Colin Nutley får en riktig tungviktare i rollen som svensken som blev kung över ett eget rike i Nya Guinea – Rolf Lassgård.

– Titta på bilderna av Carl Pettersson, visst är det Rolf Lassgård, säger Colin Nutley.

I söndags berättade Aftonbladet om Carl E Pettersson, sjöman som 1904 drev iland på en ö i Söderhavet. Gifte sig med hövdingens dotter och blev känd i Sverige som kung Pettersson, med ett eget rike. En tydlig inspiration för Astrid Lindgren när hon senare skrev böckerna om Pippi Långstrump.

Efter ”Sprängaren” ska Colin Nutley göra film i Nya Guinea, där Carl E Pettersson hade en plantage och blev en rik man.

– Det är en fantastiskt historia, säger Colin Nutley. Vi bestämde nyligen att filma den. Jag har pratat med Rolf Lassgård och han säger ja.

Skildrar de senare åren av hans liv

Filmen ska skildra de senare åren av Carl E Petterssons liv, ungefär 1922–1937. Hans första hustru Sindu, som han fick nio barn med, dog 1922 sedan hon tagit gift när hon trodde maken var otrogen.

Pettersson reste tillbaka till Sverige på 1920-talet och fann en ny hustru.

Det är Joakim Langer som satt igång den senaste forskningen om Carl E Pettersson och gjort kopplingen mellan honom och Pippi Långstrumps pappa Efraim. När Joakim Langer gick igenom sin pappa Pekkas kvarlämnade böcker och papper hittade han historien.

Besökte ögruppen för en månad sedan

– Jag kände omedelbart att det skulle bli en fantastisk film, säger Joakim Langer.

Han arbetar också på en bok om kung Pettersson. I helgen var det radioprogram i P1 och efter artiklarna i Aftonbladet och Dagens Nyheter har han fått ännu mer material.

Under en resa för en månad sedan besökte Joakim Langer och hans team ögruppen Tabar där Carl E Pettersson hade sin plantage och byggde en förmögenhet.

– Vi hade med oss en kamera och filmade olika miljöer. Vi har också gjort klart med logi och att det finns statister för inspelningen.

När Pippi for till Söderhavet på bioduken 1970 filmades det inte på plats utan i mer bekväma Barbados i Västindien.

Fotnot:

Jens Peterson